Kolorektal cerrahi sırasında açılan koruyucu loop ileostomilerin kapatılma yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparing methods of ileostomy closure constructed in colorectal surgery
  1. Tez No: 647025
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇİYİLTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN DİNÇKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Loop ileostomi, Kapatma tekniği, Elle anastomoz, Stapler tekniği, Cerrahi sonuç, Loop ileostomy, Closure technique, Handsewn anastomosis, Stapled technique, Surgical outcomes
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Stoma operasyonlarının morbidite ve mortalitesi göz ardı edilemeyecek kadar yüksek olmasına rağmen, gerek acil, gerekse elektif şartlarda, uygulanmak zorunda kalınan hayat kurtarıcı bir yöntem olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı; acil ve elektif kolorektal cerrahi sırasında fekal diversiyon amacıyla oluşturulan loop ileostomilerin kapatılması esnasında uygulanan elle ve stapler ile yapılan anastomoz tekniklerinin; operatif bulguları, erken dönem komplikasyonları ve maliyet etkinliği açısından karşılaştırılması ve en uygun tekniğin araştırılmasına yardımcı olmaktır. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında Ocak 2007 ile Aralık 2011 yılları arasında kolorektal cerrahi sırasında koruyucu loop ileostomi açılmış 68 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. İstatistiksel analizler SPSS (version 20) (SPSS Inc., Chicago, USA) kullanılarak yapıldı. Çalışmaya yaş ortalaması 55,5 olan 44'ü erkek, 24'ü kadın toplam 68 hasta dahil edildi. 36 hastaya (grup 1) elle uç-uca anastomoz ve 32 hastaya (grup 2) stapler ile anastomoz yapılmıştı. Grup 1'de operasyon süresi ortalama 75.4 dakika, grup 2'de 46.7 dakika olarak saptandı (p=0,00). Hastaların ortalama postoperatif gaz-gaita çıkışı grup 1'de 2.55 gün, grup 2'de 2.46 gün gerçekleştiği saptandı (p=0.759). Hastanede yatış süresi grup 1'de 7.08 gün iken, grup 2'de 5.5 gün olarak saptandı (p=0.210). Postoperatif erken dönem komplikasyonlar incelendiğinde yara yeri infeksiyonu %8.8, erken dönem ince bağırsak obstrüksiyonu %6.06 ve anastomoz kaçağı %2.9 oranında saptandı. İki grup arasında postoperatif erken dönem komplikasyonlar bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Toplam hastane maliyetleri stapler ile anastomoz yapılan grupta daha az saptandı (p=0,018). Sonuç olarak stoma uygulanmasının ve sonra kapatılmasının morbiditesi ve mortalitesi halen gündemdeki yerini korumaktadır. Stoma kapatılma işleminde stapler kullanılarak yapılacak anastomozlarda kaçak riskinin daha düşük olması, toplam maliyetin daha az olması ve operasyon süresinin daha kısa olması, ileostomi kapatılması için stapler kullanımının avantajlı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Stoma construction is a life-saver method for emergent and elective operations in colorectal surgery. However, they are associated with high rates of morbidity and mortality. The aim of this study is to compare the operative findings, early postoperative complications and costs of stapled and handsewn closures in loop ileostomies, that are constructed for fecal diversion in emergent and elective colorectal surgery. The data of 68 patients requiring loop ileostomies during colorectal surgery between January 2007 and December 2011 at Akdeniz University School of Medicine, General Surgery Clinic were retrospectively evaluated. SPSS (version 20) was used for data analysis. The study group consisted of 44 men and 24 women with a mean age of 55,5 years. The ileostomy closures were performed with handsewn method in 36 patients (Group 1) and stapled method in 32 patients (Group 2). The mean operation time was 75,4 minutes in group 1 and 46,7 minutes in group 2 (p=0,00). The mean time elapsed until the first flatus or defecation was 2,55 days in the handsewn group and 2,46 days in the stapled group (p=0,759). The mean hospital stay after stoma closure was 7,08 days in group 1 and 5,5 days in the other group (p= 0,210). Early postoperative complications were wound infection (8,8%), small bowel obstruction (6,06%) and anastomotic leakage (2,9%). There were no difference statistically detected in early postoperative complications between the groups. Total costs were lower in the stapled group (p=0,018). Morbidity and mortality rates of stoma construction and it's closure are still considerable. Less anastomotic leakage rates, lower costs and shorter operative times in the stapled group will make this method preferable.