Emeviler Döneminde meydana gelen dini-siyasi hareketlerde Kûfe'nin önemi
The importance of the Pufe in religious-political movements through the Umayyad period
- Tez No: 565423
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEKİN ŞENZEYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Kûfe, Hire, Fırka, Mezhep, Emeviler Dönemi, Gulat, Kufa, Hira, faction, sect, Umayyad Period-Ghulat
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kufe şehri, 17/637-38 yılında Hz. Ömer'in halifeliği döneminde kurulmuştur. Müslümanların kurduğu ilk şehirlerden biri olan Kûfe'nin siyasi tarihi hep çalkantılı geçmiş, Hz. Ali yanlıları başta olmak üzere Emevi muhaliflerinin de bir toplanma merkezi olmuştur. Emeviler döneminde meydana gelen Kûfe merkezli, Hucr b. Adiy hadisesi, Kerbelâ olayı, Tevvâbûn hareketi, Muhtar es-Sekafî hareketi, Zeyd b. Ali isyanı ve Abdullah b. Muaviye hareketi gibi siyasi faaliyetler daha sonra Kûfe'de ortaya çıkan fırka ve mezhepler üzerinde derin etkiler bırakmıştır. Bu fırka ve mezheplerin oluşumunda ise Kûfe'nin kadim tarihi diyebileceğimiz Hire krallığının ve bölgedeki Fars kültürünün derin etkilerini bulmak mümkündür. Kûfe, Keysaniyye, Beyaniyye, Cenahiyye, Muğiriyye ve Zeydiyye başta olmak üzere pekçok fırkanın merkezi konumunda olmuştur.
Özet (Çeviri)
The City of Kufa was founded in 17/637-38 during caliphate period of Hazrat Omar, wihich was the fisrt one of the cities founded by Muslim, had always turbulent poilitical history and it became a gathering center of the Umayyad opponents especially for supperters of Hazrat Ali. Kufa-centered political activities including movement of Hucr b. Adiy, of Karbala, movement of Tawwabin, movement of Mukhtar al-Thaqafı, rebillion of Zayd b. Ali and rebillion of Abdallah b. Muawiyah, which took place during the Umayyad period had a profound influence on the faction and sects that emerged afterwords in Kufa, in the formation of th:ese faction and sects. It is passible to find deep efects of Hira State and Persian cultura in the region, which we can call the ancient history of Kufa. Accordinggly, Kufa was in the position of center for many factions especially Kaysaniyya, Bayaniyya, Muğırıyya and Canahıyya.