Üniversite öğrencilerinin sosyal sermaye ediniminde bir iletişim mekânı olarak kütüphane: GAUN Kütüphanesi örneği
Libraries as a place of communication in the social capital acquisition of university students : The case of Gaziantep University
  1. Tez No: 647212
  2. Yazar: MUZAFFER GÜROCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM OĞUZ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, İletişim Bilimleri, Information and Records Management, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sermaye, Kütüphane, İletişim
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin sosyal sermayesi ile kütüphane kullanma alışkanlıkları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu amaçla yapılan literatür taramasında birinci bölümde sosyal sermaye kavramının tanımı, düzey, tür ve bileşenleri, önemi ele alınmıştır. İkinci bölümde, bir ülkenin kültürel hayatının önemli unsurlarından birisi olan kütüphane kurumunun tanımı, tarihçesi ve türleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise öğrencilerin kütüphane kullanma alışkanlıkları ile sosyal sermayesi arasındaki ilişkiye bakılmış ve kütüphane kullanım alışkanlıklarının öğrencilerin sosyal sermayelerini arttırdığına yönelik bulgular yapılan anket çalışmasıyla ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yapmış olduğumuz bu çalışma ile sosyal sermaye ile kütüphane arasındaki ilişkinin; kişinin bilgi ihtiyacını karşılayarak onun toplumda sahip olduğu konumunu güçlendirme, doğru ve güvenilir bilgi paylaşımı, bürokratik işlemlerin azaltılmasına katkı yapma, sosyalleşme, ortak bir hafıza oluşturma ve sivil ve gönüllü faaliyetlere öncülük etme ile alakalı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we investigated the relationship between social capital of university students and their library use habits. For this investigation, definition of the concept of social capital, levels, types and components of social capital and importance of these components were embraced at first stages of literature research. In second phase of literature research, definition, history, and types of the institution of library which is a key element of cultural life of a country were investigated. In the third phase, type of relationship between university students' library use habits' and their social capitals was examined and the findings that library usage habits increase the social capital of the students were tried to be revealed through a survey study. With this study, it has been concluded that the relation between social capital and library is about to strengthening individuals positions in society thought satisfying individuals' need of knowledge, sharing accurate and reliable information, contributing to the reduction of bureaucratic processes, socializing, creating collective memory and leading civil and self-imposed activities. Key Concepts: Social Capital, Library, Communication.