Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin okul müdürlerince denetimine ilişkin tarafların görüşlerinin değerlendirilmesi (Kilis-Gaziantep örneği)
Evaluation of the views of parties about the supervision of religious culture and moral knowledge teachersby school principals (Kilis-Gaziantep sample)
- Tez No: 647211
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AKYÜREK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Müdürü, Denetim, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretmeni, School Principal, Supervision, Religious Culture and Moral Knowledge Teacher
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 444
Özet
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin okul müdürlerince denetimine ilişkin tarafların görüşlerini tespit ve değerlendirmeyi amaçlayan bu araştırmada, nicel ve nitel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Nitel destekli nicel araştırma yöntemi benimsenen araştırmada, denetim süreçleriyle ilgili, okul müdürü ve öğretmenlerin görüşlerini tespit etmek amacıyla önce her iki gruba da anket uygulanmıştır. 186 okul müdürü ve 297 öğretmenle yapılan anket sonuçlarının analiz edilmesi sonucunda, açıklığa kavuşturulması ve detaylandırılmasına ihtiyaç duyulan konularla ilgili veri oluşturmak amacıyla, maksimum çeşitlilik göz önüne alınarak seçilen 10 okul müdürü ve 10 öğretmenle, yarıyapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır. Araştırma sonunda, okul müdürlerinin; denetimi, öğrenci başarısını tespit amacıyla yaptıklarını belirttikleri ancak buna yönelik uygulamaları yeterince yapmadıkları, denetim ilkelerine uyma konusunda algılarının yüksek düzeyde olduğu fakat bu algılarının öğretmenler tarafından yeterince desteklenmediği, eğitim ve sınama durumu denetiminde süreç değil sonuç odaklı denetimi tercih ettikleri, doküman denetiminde içerikten ziyade şekli yönünü dikkate aldıkları, bazı sorunlar yaşanmakla birlikte denetimde insan ilişkilerine çoğunlukla riayet ettikleri, denetimde ağırlıklı olarak bilimsel yönetim yaklaşımını benimsedikleri, öğretmen geliştirme konusunda çabaları olmakla birlikte, bu konudaki uygulamalarının denetim sonuçlarına dayalı planlı faaliyetler olmadığı, okul müdürleri ve öğretmenlerin çoğunlukla eğitimde denetimin gerginine inandıkları ancak uygulamadaki bazı olumsuzluklardan dolayı, denetimin yeterince etkili olamadığı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerini denetim ve rehberliğe isteklilik konusunda diğer branş öğretmenleriyle benzer oldukları, denetim sonrası yapılan değerlendirme ve rehberliğe ise çoğunlukla önem verdikleri, okul müdürleri ve öğretmenlerin maarif müfettişi yerine okul müdürlerinin denetim yapmasına olumlu baktıkları, denetim uygulamalarının sağlıklı olarak yürülebilmesi için mevzuatın yeterince rehberlik edici olmadığı ve okul müdürlerinin denetim uygulamaları konusunda hizmet içi eğitim ihtiyaçlarının olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, which aims to identify and evaluate the opinions of the parties regarding the control of Religious Culture and Moral Knowledge teachers by school principals, quantitative and qualitative research methods were used together. In the research mentioned, qualitative supported quantitative research method was adopted, a questionnaire was applied about the audit processes to both groups in order to determine the views of the principals and the teachers. As a result of analyzing the results of the questionnaire with 186 school principals and 297 teachers, semi-structured interviews were conducted with 10 school principals and 10 teachers who were selected by considering the maximum diversity in order to create data on the subjects that need clarification and elaboration. At the end of the research, school principals stated that; they did the audit with the aim of determining student achievement, but they did not perform the practices for this adequately, their perceptions about complying with the audit principles were high, but these perceptions were not supported sufficiently by teachers, , they preferred result-oriented control rather than process oriented control in training and test status control, they considered the form rather than the content in document control, despite some problems, they mostly observed human relations in supervision, and mainly adopted scientific management approach in auditing, although there were efforts in teacher development, their implementation in this regard was not planned activities based on the results of the audit, school principals and teachers mostly believed that supervision was necessary in education, but due to some negativities in practice, supervision was not effective enough, Religious Culture and Moral Knowledge teachers were similar to other branch teachers about willingness to be audited and guided, and they mostly attached importance to assessment and guidance after the audit, it has been concluded that the legislation was not sufficiently guiding in order for the audit practices to be carried out in a healthy way, and that school principals had in-service training needs about the audit practices.