Sosyal gelişmeleri kaçırma korkusunun psikolojik iyi oluş ve denetim odağı ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between fear of missing out and psychological well-being and locus of control
  1. Tez No: 647262
  2. Yazar: ÇAĞRI GEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET GÜLAÇTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişmeleri Kaçırma Korkusu, Psikolojik İyi Oluş, Denetim Odağı, İnternet Bağımlılığı, Fear of Missing out, Psychological Well-being, Locus of Control, Internet Addiction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinde gelişmeleri kaçırma korkusunun psikolojik iyi oluş ve denetim odağı ile ilişkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma çalışma grubunu; 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde 1. Sınıfta öğrenim görmekte olan 620 öğrenci oluşturmaktadır. Bu öğrencilerin 304'ünü (%49) erkek, 316'sını ise (%51) kız öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak: Kişisel Bilgi Formu, BAPİ İnternet Formu, Sosyal Ortamlarda Gelişmeleri Kaçırma Korkusu Ölçeği, Psikolojik İyi oluş Ölçeği ve Rotter'in İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler analiz öncesinde parametrik ya da non-parametrik istatistikler için uygun olup olmadığına (normallik dağılımı ve çarpıklık-basıklık) bakılarak veri analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda verilerin normal dağılım göstermediği ve veri setinin non-parametrik istatistikler için uygun olduğu belirlenmiştir. Araştırmada uygulanan veri analizleri dikkate alındığında araştırma genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeliyle yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular kapsamında; gelişmeleri kaçırma korkusu ile denetim odağı arasında pozitif yönde ve zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Gelişmeleri kaçırma korkusu ile psikolojik iyi oluş arasında ise negatif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca internet bağımlılığının ve psikolojik iyi oluşun gelişmeleri kaçırma korkusunu anlamlı düzeyde yordadığı tespit edilmiştir. Ek olarak 441 öğrenci gelişmeleri kaçırma korkusu ölçeğinden 30 ve üzeri puan almıştır. 490 öğrenci ise dış denetim odaklı tespit edilmiştir. Öğrencilerin büyük bir kısmı dış denetimlidir ve gelişmeleri kaçırma korkusu yaşamaktadır. Öte yandan ölçek puanlarının bazı demografik değişkenlere göre anlamlı şekilde farklılaştığı saptanmıştır. Araştırmanın son bölümünde elde edilen bulgular tartışılmış, ulaşılan sonuçlar ve gelecek araştırmalara ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to investigate the relationship of university students' fear of missing out with psychological well-being and locus of control. The research study group consists of 620 students in their first year at Erzincan Binali Yıldırım University in the 2018-2019 academic year. 304 (49%) of these students are male and 316 (51%) of them are female. In the study, Personal Information Form, BAPI Internet Form, Fear of Missing Out in Social Environments Scale, Psychological Well-Being Scala and Rotter's Internal-External Control Focus Scale were applied as data collection tools. The data analyze has been done by checking whether the data obtained by study is suitable for parametric or non-parametric statistics (normality distribution and skewness-kurtosis) before the analyze phaze. As a result of the analysis, it was determined that the data did not show normal distribution and the data set was suitable for non-parametric statistics. In the consideration of the data analyses, the research was carried out by using relational scanning model which is a sub-genre of general scanning model. Within the scope of the findings obtained in the research; a positive and weakly significant relationship was found between fear of missing out and locus of control. A negative and moderately significant relationship was found between fear of missing out and psychological well-being. Also, it was determined that internet addiction and psychological well-being predicted the fear of missing out significantly. In addition, 441 students scored 30 and above on the fear of missing out scale. 490 students have external locus of control. Most of the students have external locus of control and feels fear of missing out. On the other hand, it was determined that the scale scores differ significantly according to some demographic variables. In the last part of the study, the findings obtained were discussed, suggestions were made according to the results achieved and future research.