Beliren yetişkinlerin iyi oluşlarının öz şefkat ve bağlanma özellikleri bakımından incelenmesi
The investigation of emerging adulthoods subjective well being levels with respect to self compassion and attachment
- Tez No: 647579
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Ü. SEDA ERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öznel iyi oluş, Öz- şefkat, Bağlanma, Yaşam doyumu, Psikolojik sağlamlık, Beliren yetişkinlik
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin öznel iyi oluş düzeyleri ile bağlanma örüntüleri ve öz şefkat düzeyleri arasında ilişki bulunup bulunmadığını incelemektedir. Ayrıca beliren yetişkin bireylerin söz konusu özellikleri ile demografik özellikleri arasında ilişki bulunup bulunmadığı da çalışmada incelenen konular arasındadır. Araştırmanın çalışma grubunu 18-25 yaş grubu aralığındaki gönüllü 312 katılımcı oluşturmaktadır. Örneklemi oluşturan bireylerin öz şefkat düzeylerinin ölçülmesi amacıyla Öz- Şefkat Ölçeği (ÖŞÖ), bağlanma örüntülerinin ölçülmesi amacıyla Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II (YİYE II), psikolojik sağlamlık düzeylerinin ölçülmesi amacıyla Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ) ve yaşam doyumu düzeylerinin ölçülmesi amacıyla Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) kullanılmıştır. Ayrıca beliren yetişkin bireylerin bireysel ve çevresel çeşitli özelliklerine ilişkin belirli bilgilerin toplanması amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan Demografik Bilgi Formu (DBF) kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde t Test, Pearson Korelasyon ve Tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yöntemlerinden faydalanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular, beliren yetişkin bireylerin bağlanma örüntüleri, öz şefkat, yaşam doyumu ve psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Araştırma sonucunda elde edilen söz konusu bulgular, mevcut literatür çerçevesinde tartışılmış ve araştırmacılara yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate whether there is a relationship between the subjective well-being levels of individuals in emerging adulthood and their attachment patterns along with self-compassion levels. It is also further investigated whether is a relationship between the above-mentioned characteristic of emerging adult individuals and their demographic characteristic. The research is conducted on the feedbacks of 312 volunteers between the ages of 18 and 25. Following scales are developed to measure certain aspects of the individuals in the sample group; the Self-Compassion Scale to measure the self-compassion levels of the individuals, the Experiences in Close Relationship Inventory – Revised to measure the attachment patterns, the Brief Resilience Scale to measure their psychological resilience, the Life Satisfaction Scale to measure their life satisfaction and also the Demographic Information Form is used to collect certain information on various individual and environmental characteristic of emerging adult individuals. T Test, Pearson Correlation, One-way Analysis of Variance (ANOVA) and Hierarchical Multiple Regression methods were used to analyze the collected data. Findings obtained in the research reveal that there is a significant relationship between the attachment patterns, self-compassion, life satisfaction and psychological resilience levels of emerging adult individuals. The afore-mentioned research findings are evaluated within the framework of the actual literature and numerous suggestions were presented for research. Keywords : Subjective well-being, Self-compassion, Attachment, Life satisfaction, Psychological resilience, Emerging adulthood