الصحة النفسية في القرآن الكريم
Kur'ân'ı Kerim'de ruhsal sıhhat-Mental health in the Holy Quran
- Tez No: 647627
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ruh sağlığı, Kur'ân'-ı Kerim, Peygamberin Sünneti, insan, ruh çeşitleri, psikolojik rahatsızlıklar, Mental health, the Quran, the Sunnah of the Prophet, people, types of spirit
- Yıl: 2020
- Dil: Arapça
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Ruh sağlığı, İslam'ın ilgilendiği en önemli konulardan biridir, zira kişinin ruh sağlığının istikrarı bu dünyada ve ahirette mutluluğuna, tam tersine ruhsal sihattin bozulması, her iki dünyada da mutsuzluğuna yol açar. İnsan, ruhu, zihni, kalbi ve bedeni olan bir varlıktır ve bu bileşenler, biri diğerinden ayrılamayacak şekilde onun hayatında önemli bir rol oynar. İslâm perspektifine göre insan mutluluğu ya da sefaleti meselesi özüme kavuşmuştur, çünkü Yüce Allah'ın rehberliğine uyan kimse sapmaz, acı çekmez ve bu genel ilâhi hüküm altına ruh sağlığı da girer. Bunlara ek olarak, İslam dini, Yüce Allah tarafından insanlar için onaylanmış ve bir kişinin hayatının tüm yönlerini kapsayacak şekilde eksiksiz hale gelmiştir, çünkü Yüce Allah onu yeryüzünde bir halife olarak seçmiş ve kendisine uygun, kaygısız bir yaşam sürmesi için ona şeriattan bir akıl vermiştir. Bu çalışma, Kur'ân ayetleri bir kişinin ruh sağlığının nasıl stabilize edildiğini incelemek ve bu konuyla ilgili en önemli ana konuları, ruh sağlığı ile ilgili yazılmış kaynak ve referanslardan yola çıkarak okuyucunun yararına olacak şekilde incelemek ve İslami kütüphanelerin bu alanda yeni bir hizmet sunmasını amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Mental health is one of the most important issues that Islam is concerned with, as the stability of one's mental health leads to happiness in this world and the hereafter, and on the contrary, the deterioration of mental health leads to unhappiness in both worlds. Man is a being with a soul, mind, heart and body, and all these components play an important role in his life, one of which cannot be separated from the other. According to the Islamic perspective, the issue of human happiness or misery has been resolved, because no one who follows the guidance of Almighty Allah does not deviate or suffer, and mental health is included under this general divine rule.In addition to the above, the religion of Islam is endorsed by Allah Almighty for the people and has become complete and complete to encompass all aspects of a person's life, since God Almighty chose him as a caliph on earth and understood what he received from the Shari'ah for him to live a proper, carefree life. He gave a mind. This study aims to examine how a person's mental health is stabilized by the verses of the Qur'an and the hadiths of the Prophet, and to examine the most important main issues on this subject in a way that will benefit the reader, based on the sources and references written on mental health, and aims to provide a service.