Kentsel dönüşüm sürecinin kentsel soylulaştırma bağlamında incelenmesi: Kayseri Sahabiye Mahallesi örneği
Examining the urban transformation process in the context of urban gentrification: The example of Kayseri Sahabiye neighborhood
- Tez No: 647640
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN YONCA GENÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Mahalle, Soylulaştırma, Sahabiye Mahallesi, Urban Transformation, Neighborhood, Gentrification, Sahabiye Neighborhood
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu tezde, Kayseri Sahabiye Mahallesi'nde uygulanmakta olan kentsel dönüşüm projesinin potansiyel sonuçları ve soylulaştırma süreci, mahalle sakinlerinin ve proje uygulayıcılarının meseleyi anlamlandırma biçimleri üzerinden ortaya konulmaya çalışılmıştır. Günümüzde hızla artan kentsel dönüşüm projeleri, kentsel mekânı ve kentsel yaşamı modern çağın“ihtiyaçları”doğrultusunda yeniden düzenlemek üzere planlanmakta ve böylelikle kentsel dönüşüm uygulamalarının vaatleri proje sonucunun pozitif çıktılar doğuracağı yönünde olmaktadır. Ancak süreç her zaman böyle ilerlememekte; toplumsal ve mekânsal ayrışma, yerinden edilme, mülksüzleştirme ve soylulaştırma gibi öngörülemeyen sorun alanları gündeme gelebilmektedir. Bu doğrultuda kentsel dönüşüm, soylulaştırma ve küreselleşme kavramlarına açıklık getirilmiştir. Ardından dünyadaki ve Türkiye'deki kentsel dönüşüm uygulamalarının gelişim süreci tarihsel olarak incelenmiştir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nitel araştırma yönteminin sistematik analiz metodu uygulanmıştır. Amaçsal örneklem yöntemi ile araştırmanın alan çalışması Kayseri Sahabiye Mahallesi'nde, mahalle sakinleri ve proje uygulayıcıları ile derinlemesine mülakat yapılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sırasında mahallede fotoğraflar çekilerek görsel malzeme toplanmıştır. Proje uygulayıcıları ile mahalle sakinlerinin konuyu anlamlandırma biçimlerinden hareketle kentsel dönüşüm sürecine yönelik anlam dünyaları, kaygıları, beklentileri ve önerileri saptanmış ardından Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi'nin vaatleri ve potansiyel sonuçları arasındaki farklılıklar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the potential results of the urban transformation project being implemented in Kayseri Sahabiye District and the gentrification process have been tried to be revealed through how the residents and project implimenters make sense of the issue. Today, rapidly increasing urban transformation projects are planned to reorganize urban space and urban life in line with the“needs”of the modern age, and thus the promises of urban transformation applications are that the project result will generate positive outcomes. However, the process does not always proceed in the way it is planned; Unforeseen problem areas such as social and spatial segregation, displacement, dispossession and gentrification may come to the fore. In this direction, the concepts of urban transformation, gentrification and globalization have been clarified. Then the development process of urban transformation projects in the world and Turkey has historically been investigated. Qualitative research method was used in this study. Systematic analysis method of qualitative research method was applied. The field study of the research with purposeful sampling method was carried out in Kayseri Sahabiye District by making in-depth interviews with the residents and project managers. During the research, photographs were taken in the neighborhood and visual materials were collected. Based on the way project implimenters and residents make sense of the subject, their world of meaning, concerns, expectations and suggestions for the urban transformation process were determined, and afterwards the differences between the promises and potential results of the Companions Urban Transformation Project were revealed.