Customizable TDI-based whole body X-ray scanner
Özelleştirilebilir, TDI tabanlı tüm vücut röntgen cihazı
- Tez No: 647644
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZHAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi Görüntüleme, Açık Kaynaklı Donanım, Tıbbi Cihaz Gelistirme, X-Isını Uygulamaları, X-Isını Görüntüleme Donanımları, Medical Imaging, Open Source Hardware, Medical Device Development, X-ray Applications, X-ray Imaging Hardware
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Medikal görüntülemeye dayalı bazı teshislerde x-ısınlı cihazlar 100 yıldan uzun bir süredir altın standart olma özelligini sürdürmektedir. Bu tezin kapsamında çalısmalarımızın uzun vadeli hedefi, çizgisel dedektör kullanılarak yüksek çözünürlük tüm vücut görüntüleme yapma imkanı saglayan bir cihaz gelistirilmesidir. Bu tezin kapsamı cihazın kontrol sistemi dahil olmak üzere tüm elektronik ve mekatronik kısımlarını içermektedir. Özellikle yogun tarama amaçlı hızlı ve detaylı göüm vücut görüntüleme ihtiyacının oldugu travma gibi hastalıklara yönelik olarak tasarlanan bu cihazın x ısınlı cihazlara yönelik farklı bir bakıs açısı getire- cegi düsünülmektedir. Cihazın kontrol edilmesi için gelistirilen SyncBox kumanda modülü ile“tak çalıstır”sekilde direk röntgen cihazlarının gelistirilmesinin mümkün olabilecegi bu tezde gösterilmektedir. Bu sayede arastırmacılara daha hızlı sekilde yeni röntgen cihazlarının gelistirilmesinin saglanacagı ve sektöre bu dogrultuda yenilik ve gelistirme standartları getirebilecegi düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Medical X-ray systems are the gold standard in certain cases of medical diagnostics for over 100 years. The main scope of our studies is to develop a new full-body X-ray scanner device using line scanner detectors, and a plug and integrate hardware controlled system, this new device called SyncBox. Main focus of this particular dissertation is to control the total electronics and mechatronic systems of the device. full body X-ray scanner will be useful for trauma studies and bone surveys, where its high image resolution will help to identify more detailed images. SyncBox control system is a novel patented idea, that helps to integrate X-ray device components more easily and securely. Syncbox will help researchers to build up new, customizable devices faster, and it could begin a new developmental and even an industrial standard for X-ray imaging.