Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığındaki spor eğitmenlerinin kişi-örgüt uyumu ve örgütsel bağlılık düzeylerinin ilişkisi
The relationship between person-organization harmony and organizational commitment levels of sports instructors headed by Kocaeli Metropolitan Municipality Youth and Sports Services Department
- Tez No: 647724
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAD SERTBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, eğitmen, kişi-örgüt uyumu, örgütsel bağlılık, Sports, trainer, person-organization harmony, organizational commitment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'nda çalışan spor eğitmenlerinin kişi-örgüt uyumu ve örgütsel bağlılık düzeylerinin belirlenmesi, demografik özelliklere göre karşılaştırılması ve değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırmada betimleyici ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma grubunun evrenini 152 spor eğitmeni, örneklem grubunu ise katılım gösteren 138 katılımcı spor eğitmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Netemeyer ve diğerleri (1997) tarafından geliştirilen Kişi-Örgüt Uyumu ölçeği ve Meyer ve Allen (1997) tarafından geliştirilen Örgütsel Bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Veri grubunun analizinde istatiksel olarak frekans dağılımları, ikili gruplar için bağımsız T testi, çoklu gruplar için tek yönlü varyans (Anova) testi ve ilişki düzeyini belirlemek için Pearson Korelasyon (r istatistiği) analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın anlam düzeyi p0,05). Sonuç: Araştırmadaki spor eğitmenlerinin kişi-örgüt uyumlarının yüksek, örgütsel bağlılıklarının ise orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Örgütsel bağlılık alt boyutları açısından ise duygusal bağlılıklarının yüksek, normatif bağlılıklarının orta ve devam bağlılıklarının ise orta ve düşük düzey sınırında olduğu görülmüştür. Araştırmada kadınların devam bağlılıklarının, erkeklere göre anlamlı olarak yüksek olduğu görülmüştür. Spor eğitmenlerinin kurumdaki çalışma süresi yüksek olanların, örgütsel bağlılıklarının anlamlı olarak yüksek olduğu görülmüştür. Aylık kazanç miktarı yüksek olanların ise devam bağlılıklarının anlamlı olarak düşük olduğu görülmüştür. Kişi-örgüt uyumu ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında pozitif ve orta düzeyli bir ilişki olduğu sonucu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the person-organization harmony and organizational commitment levels of the sports trainers working in Kocaeli Metropolitan Municipality Youth and Sports Services Department, to compare them according to demographic characteristics and to determine the relationship between the variables. Method: Descriptive relational screening model was used in the research. The population of the research group consists of 152 sports trainers and the sample group consists of 138 participating sports trainers. The Person-Organization Compliance scale developed by Netemeyer and al. (1997) and the Organizational Commitment Scale developed by Meyer and Allen (1997) were used as data collection tools. In the analysis of the data group, statistical frequency distributions, independent T test for binary groups, one-way variance (Anova) test for multiple groups, and Pearson Correlation (r statistics) analyzes were used to determine the level of relationship. The meaning level of the research was accepted as p. Results: A significant difference was found according to the variables of gender, working time and monthly earnings, which were evaluated within the scope of the study (p 0.05). Conclusion: It was determined that the personality-organization fit and the organizational commitment of the sports trainers are high. In terms of organizational commitment sub-dimensions, it was observed that their emotional commitment was high, normative commitment was moderate and continuance commitment was on the medium and low level. In the study, it was observed that the attendance of women was significantly higher than that of men. It was seen that the organizational commitment of the sports trainers with high working time in the institution was significantly high. Those with high monthly earnings were found to have a significantly lower attendance commitment. It was found that there is a positive and medium level relationship between person-organization cohesion and organizational commitment levels.