Gençlik ve spor hizmetleri dairesi çalışanlarının etik liderlik algısı örgütsel sinizm etik iklim algısı ve iş tatmini düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationship between youth and sports services department employees' perception of ethical leadership, perception of organizational classism, perception of ethical climate and job satisfaction levels
  1. Tez No: 943177
  2. Yazar: YAKUP YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Etik liderlik, örgütsel etik iklim, örgütsel sinizm, iş tatmini, büyükşehir belediyesi, yapısal eşitlik modellemesi, Ethical leadership, organizational ethical climate, organizational cynicism, job satisfaction, metropolitan municipality, structural equation modeling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu tez çalışmasında, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi çalışanlarının etik liderlik algısı, örgütsel etik iklim algısı, örgütsel sinizm algısı ve iş tatmini düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, etik liderliğin iş tatmini üzerindeki etkisinde örgütsel etik iklim ve örgütsel sinizmin aracılık fonksiyonu analiz edilmiştir. Çalışmada, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde görev yapan 623 personelden toplanan veriler analiz edilmiştir. Araştırma verileri, ilişkisel tarama modelinde kurgulanan çalışma kapsamında, demografik değişkenler ile etik liderlik, örgütsel etik iklim, örgütsel sinizm ve iş tatmini boyutlarını ölçen beş farklı ölçme aracı vasıtasıyla toplanmıştır. Araştırma modelinin test edilmesinde SPSS ve AMOS yazılımları kullanılmış; veri setine regresyon ve korelasyon analizleri, güvenilirlik analizi, t-testi ve ANOVA uygulanmıştır. Hipotezlerin sınanmasında Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) tekniğinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi'nde çalışan personelin cinsiyet, aylık ortalama kişisel gelir düzeyi ve mesleki hizmet süresi değişkenlerine bağlı iş tatmini düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamış; fakat etik liderlik ve örgütsel etik iklimi düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki, örgütsel sinizm düzeyi arasında ise negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Düzenli aktif spor yapma ve aylık ortalama aile gelir düzeyi değişkenlerine bağlı olarak etik liderlik, örgütsel etik iklimi ve iş tatmini düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki; örgütsel sinizm düzeyi arasında ise negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi'nde çalışanların örgütsel etik ikliminin etik liderlik ile iş tatmini arasındaki ilişkisinde ve örgütsel sinizmin, etik liderlik ile iş tatmini arasındaki ilişkisinde kısmi aracılık etkisi olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçları, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi'nde çalışan personelin etik liderlik, örgütsel etik iklim, örgütsel sinizm ve iş tatmini değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Çalışma bulgularına göre bireylerin etik liderlik düzeyleri arttıkça örgütsel etik iklim ve iş tatmini düzeyleri artarken, örgütsel sinizm düzeylerinin düşeceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, In this thesis, it is aimed to examine the relationship between the perception of ethical leadership, perception of organizational ethical climate, perception of organizational cynicism and job satisfaction levels of the employees of the Department of Youth and Sports Services. In this context, the mediating function of organizational ethical climate and organizational cynicism in the effect of ethical leadership on job satisfaction was analyzed. In the study, the data collected from 623 employees working within the Department of Youth and Sports Services of Kocaeli Metropolitan Municipality were analyzed. The research data were collected through five different measurement tools measuring demographic variables and the dimensions of ethical leadership, organizational ethical climate, organizational cynicism and job satisfaction within the scope of the study, which was designed in the relational survey model. SPSS and AMOS software were used to test the research model; regression and correlation analyses, reliability analysis, t-test and ANOVA were applied to the data set. Structural Equation Modeling (SEM) technique was used to test the hypotheses. As a result, no significant relationship was found between the job satisfaction level of the personnel working in the Youth and Sports Services Department depending on gender, average monthly personal income level and professional service duration variables; however, a significant positive relationship was found between the levels of ethical leadership and organizational ethical climate, and a significant negative relationship was found between the level of organizational cynicism. Depending on the variables of doing regular active sports and average monthly family income level, a significant positive relationship was found between ethical leadership, organizational ethical climate and job satisfaction levels, and a significant negative relationship was found between organizational cynicism level. In addition, it was determined that organizational ethical climate has a partial mediating effect on the relationship between ethical leadership and job satisfaction and organizational cynicism has a partial mediating effect on the relationship between ethical leadership and job satisfaction. The results of the study show that there is a statistically significant relationship between the variables of ethical leadership, organizational ethical climate, organizational cynicism and job satisfaction of the staff working in the Department of Youth and Sports Services. According to the findings of the study, it was concluded that as the ethical leadership levels of individuals increase, organizational ethical climate and job satisfaction levels will increase, while organizational cynicism levels will decrease.