Geri Dön

Çağdaş Türk sinemasına filmozofik bakış

Filmosophic overview of contemporary Turkish cinema

  1. Tez No: 647772
  2. Yazar: DENİZ OĞUZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GİZEM PARLAYANDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Sahne ve Görüntü Sanatları, Philosophy, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 144

Özet

Sinema, başlangıcından itibaren düşüncelerin imajlara dönüştüğü bir sanat dalı olmuştur. Sinemanın düşüncelerden aldığı güçle yarattığı imajlar göz önüne alındığında imgelerden ayrı tutulması söz konusu değildir. Sinema ile felsefenin aynı düzlemde olduğu kabul edildiğinde aralarındaki ortak noktalardan birinin imgeler olduğu da görülecektir. Bu nedenle sinema bir sanat olarak daima filozofların ilgisini çeken bir alan olmuştur. Filozoflar haricinde sinema, kuramcı yönetmenler tarafından da ele alınarak sinemanın ne olduğu ve ne olabileceği üzerine fikirler ortaya atılmıştır. Sinema felsefesi alanı da bu şekilde doğmuştur. Sinema felsefesinde kendine önemli bir edinen“filmler düşünür felsefesi”özellikle Daniel Frampton'un filmozofi kuramıyla yeni bir sayfa açmıştır. Frampton, filmlerin tıpkı felsefi metinler gibi felsefe yapabildiğini, bunu sinemaya özgü öğeler ile gerçekleştirdiğini iddia etmektedir. Düşünen filmler insan zihninden farklı olan film zihine sahiptir. Film zihin, film düşünme yoluyla film dünyayı yaratır ve bu dünya gerçek dünyadan farklı bir dünyadır. Filmozofi filmi bir düşünme biçimi olarak ele alırken film biçimine dair yeni bir kuram geliştirir. Bu çalışmada öncelikle sinema felsefesi alanında ilk düşünceler açıklanmış, filmler düşünür felsefesi incelenmiş ve Frampton'un filmozofi kuramının temelleri olan film zihin, film düşünme ve film dünya kavramları detaylı olarak irdelenmiştir. Son bölümde ise Bağımsız Türk Sineması ele alınarak bağımsız sinemanın ne olduğu, bağımsız sinemanın nasıl ortaya çıktığı, bağımsız sinema öncesi Yeşilçam sineması, bağımsız sinema ve onu bağımsız yapan özellikleri ile klasik anlatı sinemasından farkları açıklanmıştır. Ardından Bağımsız Türk Sineması'ndan amaçlı örneklem ile seçilen filmler Frampton'un filmozofik analizi ile incelenmiştir. Bağımsız Türk Sineması'nda film düşünme eylemini gerçekleştiren filmlerin hangi sinematik bileşenlerle ve nasıl felsefe yaptıkları tespit edilmeye çalışılmıştır.

Özet (Çeviri)

Cinema has always been a branch of art in which thoughts are transformed into images. Considering the images that cinema creates with the power it takes from thoughts, it is out of question to be separated from images. When it is accepted that cinema and philosophy are on the same plane, it will be seen that one of the common points between them is images. For this reason, cinema, which is an art, has always been an area of interest for philosophers. Apart from philosophers, cinema was also handled by theoretical directors and ideas were put forward on what cinema is and what it could be. The field of cinema philosophy was born in this way. The philosophy of“films thinking”, which has gained an important place in the philosophy of cinema, has opened a new page especially with Daniel Frampton's filmosophy theory. Frampton claims that films can philosophize just like philosophical texts, and that they do this with cinematic elements. Thinking movies have a film-mind that is different from the human mind. The film-mind creates the movie-world through film-thinking, and this world is a different world from the real world. Filmosophy develops a new theory of film form by treating film as a way of thinking. In this study, first thoughts in the field of cinema philosophy were explained; The philosophy of“films thinking”has been studied and the concepts of film-mind, film-thinking and film-world, which are the foundations of Frampton's theory of filmosophy, have been examined in detail. In the last section, Independent Turkish Cinema is handled and explained what independent cinema is, how independent cinema emerged, Yeşilçam cinema before independent cinema, independent cinema and its differences from classical narrative cinema with its independent features. Then, the films selected from the Independent Turkish Cinema with a purposeful sampling were analyzed with Frampton's filmosophical analysis. It has been tried to determine with which cinematic components and how the films that carry out the act of thinking about movies in the Independent Turkish Cinema make philosophy.

Benzer Tezler

  1. Sinema-felsefe ilişkisi çerçevesinde 2010 sonrası Türk sinemasında adalet olgusu

    The concept of justice within the frame of cinema-philosophy relationship in Turkish cinema after 2010

    HÜSEYİN GENÇALP

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Sahne ve Görüntü SanatlarıEge Üniversitesi

    Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. LALE KABADAYI

  2. Aziz Nesin'in sinemaya uyarlanan seçili eserlerinin göstergelerarasılık bağlamında incelenmesi

    The examination of Aziz Nesins's chosen pieces which are adapted to the cinema in the context of intersemiotic

    SİBEL MELTEM KAFA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Sahne ve Görüntü SanatlarıOrdu Üniversitesi

    Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. UFUK UĞUR

  3. Orhan Kemal'in hayatı, eserleri ve Orhan Kemal uyarlamalarının Türk sinemasındaki yeri

    Orhan Kemal: The life, works and adaptations of his novels in the Turkish cinema

    RAHŞAN YILDIZ EYİGÜN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    Radyo-TelevizyonMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı

    DOÇ. ASİYE KORKMAZ

  4. 1990 sonrası Türk çağdaş anlatı sinemasında taşraya dönüş temasının insan ve mekân odaklı analizi

    Human and space- oriented analysis of 'returning to rural theme' through the contemporary narrative Turkish cinema after 1990's

    ARDA KAYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Sahne ve Görüntü SanatlarıMaltepe Üniversitesi

    Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN ÇAKICI ÖZTÜRK

  5. 1990 sonrası Türk sinemasında film anlatı yapılarına karşılaştırmalı bir bakış

    A comparative overlook to the narrative forms and tecniques in the Turkish cinema after 1990

    EMİR ERGÜN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Sahne ve Görüntü Sanatlarıİstanbul Kültür Üniversitesi

    İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı

    ÖĞR. GÖR. PERİHAN TAŞ ÖZ