Kahve konseptli gastronomi işletmeleri girişimcileri üzerinde bir araştırma
A research on entrepreneurs of the coffee concept gastronomy enterprises
  1. Tez No: 647771
  2. Yazar: YASİN TÜYSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN BATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, İşletme, Gastronomy and Culinary Arts, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Yatırım, Franchise, Gastronomi, Kahve, Entrepreneurship, Investment, Franchise, Gastronomy, Coffee
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Gastronomi sektörü Türkiye'nin en dinamik sektörlerinden biridir. Son yıllarda ülke ekonomisindeki büyüme ve dışarıda yeme içme alışkanlıklarının değişmesi ile sektör oldukça büyümüştür. Bu büyüme sektöre yapılan yatırımları da aynı hızla artırmaktadır. Gastronomi sektöründe son dönemde içecek konseptlerine yönelik yatırımlarda ciddi bir artış gözlemlenmektedir. Bunların içinde ise kahve konseptli franchise işletmelerin en fazla paya sahip olduğu görülmektedir. Ülkemizde kahveye olan bu ilgi uluslar arası markaların pazara girmesine, birçok yerli markanın doğmasına ve franchise sistemiyle şubeleşmesine imkan sağlamıştır. Bunda en büyük etken franchise veren markaların fizibilite, yatırım planı, operasyon ve pazarlama ile ilgili konularda girişimcilere destek sağlaması, müşteri portföyü, düşük ürün maliyeti ve yüksek kar marjıyla girişimcilerin ilgisini çekmesidir. Bu araştırmada franchise alan girişimcilerin görüşleri doğrultusunda, yaptıkları yatırıma karşılık beklentilerinin ne derecede gerçekleştiğini ölçmek, sebeplerini araştırmak ve markalardan franchise alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini tespit etmek amaçlanmıştır. Veriler kahve konseptli franchise işletme sayısının daha fazla olduğu Marmara Bölgesi'ndeki Sakarya, Kocaeli ve İstanbul illerinden 15 girişimci ile görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Görüşme aşamasında kullanılan görüşme formu gastronomi ve franchise literatürünün taranması sonucu oluşturulan sorulardan oluşmaktadır. Kahve konseptli franchise işletmelerin girişimcilerine yatırım ve işletme süreci konularında sorular yöneltilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, yatırımların getirilerinin beklentilerin altında olduğu, bunun artan rekabet, yatırım ve işletme maliyetleri ile alakalı olduğu, markaların bu konularda girişimcilere gerçekçi tablolar sunmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Gastronomy sector is one of Turkey's most dynamic sectors. The sector has grown considerably in recent years with the growth of the country's economy and the changes in eating and eating habits. This growth also increases investments in the sector at the same rate. In the gastronomy sector, a serious increase is observed in investments for beverage concepts in the recent period. Among these, franchise companies with a coffee concept have the biggest share. This interest in coffee in our country has allowed international brands to enter the market, the birth of many local brands and to branch out with the franchise system. The biggest factor in this is that the franchise brands provide support to entrepreneurs in feasibility, investment plan, operation and marketing issues, and they attract the entrepreneurs' attention with their customer portfolio, low product cost and high profit margin. In this study, in line with the opinions of the entrepreneurs who bought franchises, it was aimed to measure the level of their expectations in return for their investments, to investigate their reasons and to determine what should be considered when buying franchises from brands. The data were obtained from 15 entrepreneurs in the provinces of Istanbul, Kocaeli and Sakarya in the Marmara Region, where the number of franchises with a coffee concept is higher. The interview form used in the interview process consists of questions created as a result of scanning the gastronomy and franchise literature. The entrepreneurs of the coffee concept franchisees were asked questions about investment and operation processes. According to the results of the research, it has been determined that the returns of the investments are below expectations, this is related to increasing competition, investment and operating costs, and brands do not offer realistic tables to entrepreneurs on these issues.