Türkiye'de cari açığın nedenleri ve önlemeye yönelik maliye politikaları
Causes and prevention on current fiscal policy in Turkey
- Tez No: 647813
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Ödemeler Dengesi, Cari işlemler Dengesi, Dış Ticaret Açığı, Enerjide ve Ara Mallarında Dışa Bağımlılık, Balance of Payments, Current Account Balance, Foreign Trade Deficit, Foreign Dependence in Energy and Intermediates
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Cari işlemler açığı Türkiye ekonomisini tehdit eden önemli bir makroekonomik değişkendir. Zira ödemeler dengesi hesabının en önemli kalemlerinden birisi olan cari işlemler dengesi birçok makroekonomik değişkeni doğrudan ve dolaylı olarak etkilemektedir. Türkiye ekonomisi açısından bakıldığında cari işlemler dengesindeki açığın yapısal bir nitelik gösterdiği görülmektedir. Nitekim pek çok ülkede ekonomik büyüme ile birlikte ihracatta artış yaşanırken Türkiye'de ekonomik büyüme arttıkça ithalatta da artış yaşanmakta ve cari işlemler dengesi bozulmaktadır. Bunun temel nedeni ülkede enerjiden hammaddeye ve yatırım malına kadar pek çok üründe ithal bağımlılığın yüksek olmasıdır. Bu sorunun çözümü için gerçekleştirilebilecek pek çok maliye politikası önlemi bulunmaktadır. Bu politikalar içerisinde en etkili olanı uzun vadeli ve tedavi edici politikalardır. Tedavi edici politikalar içerisinde iç tasarrufun artırılması, finansal gelişmişliğin sağlanması, ithal bağımlılığın azaltılması ve ihracatın artırılması gibi önlemler gelmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye ekonomisinde cari işlemler açığına neden olan etkenleri tespit etmek ve bu sorunun çözümü için gerçekleştirilmesi gereken maliye politikalarının neler olduğunu araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
The current account deficit is an important macroeconomic variable that threaten the economy of Turkey. Because the current account balance, which is one of the most important items of the balance of payments account, affects many macroeconomic variables directly and indirectly. In terms of Turkey's economy is seen that a structural current account deficit in the balance of nature. Indeed, many countries are experiencing an increase in imports by exports while there was an increase in economic growth in Turkey increased along with economic growth and the current account balance is impaired. The main reason for this is the high import dependency in many products in the country, from energy to raw materials to investment goods. There are many fiscal policy measures that can be implemented to solve this problem. The most effective of these policies are long-term and therapeutic policies. Among the therapeutic policies, measures such as increasing domestic savings, ensuring financial development, decreasing import dependency and increasing exports. The aim of this study is to identify Turkey's economy in the current account deficit and to investigate factors leading to what is going on fiscal policy should be carried out to solve this problem.