Ortaöğretim kurumlarında görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin liderlik ve karar verme becerilerinin incelenmesi (İstanbul örneği)
Investigation of leadership and decision making skills of physical education and sports teachers working in secondary education institutions (Example of İstanbul)
- Tez No: 647835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAD SERTBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Karar Verme, Beden Eğitimi, Spor Öğretmenleri, Leadership, Decision Making, Physical Education, Sports Teachers
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışma, İstanbul ilindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan Beden Eğitimi ve Spor öğretmenlerinin liderlik ve karar verme becerisinin incelenmesini amaçlamaktadır. İfade edilen bu amaç doğrultusunda öğretmenlerin karar verme becerileri ile liderlik eğilimleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı ortaya konmuştur. Yöntem: Anket çalışmasında liderlik ve karar verme becerileri arasındaki ilişkinin ortaya konmasında ilişkisel tarama modeli tercih edilmiştir. Çalışmanın amacına uygun olacak anket formunun hazırlanması sürecinde, öğretmenlerin karar verme biçimlerinin değerlendirilmesinde“Melbourne Karar Verme Ölçeği I-II”; liderlik becerilerinin değerlendirilmesinde ise“Öğretmen Liderliği Ölçeği ”kullanılmıştır. Bunun yanında öğretmenlerin kişisel özelliklerini ortaya koyan sorulara yer verilmiştir. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilindeki ortaöğretim kurumlarında görevli Beden Eğitimi ve Spor öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklemi ise söz konusu öğretmenler arasından basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilenler oluşturmaktadır. Araştırmada anket uygulaması sonucu elde edilen verilerin çözümlenmesinde kullanılan yöntemler şu şekildedir: cronbach's Alpha katsayısı çıkarılmış, frekans dağılımları dökülmüş, normallik analizi yapılmış, buna göre fark testleri olan Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis H Testleri yapılmış ve korelasyon analizleri yapılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda elde edilen bulgular şu şekildedir; Katılımcı öğretmenlerin liderlik becerileri ile karar vermede öz-saygı ve karar verme tarzlarından kaçıngan, erteleyici ve panik karar verme arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir. Bununla beraber kurumsal gelişme becerileri ile karar verme tarzlarından kaçıngan, erteleyici ve panik karar verme arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir. Öğretmenlerin mesleki gelişim becerileri ile karar vermede öz-saygı ve karar verme tarzlarından kaçıngan, erteleyici ve panik karar verme arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir. mesleki gelişim becerileri ile karar vermede öz-saygı ve karar verme tarzlarından kaçıngan, erteleyici ve panik karar verme arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir. Meslektaş işbirliği becerileri ile karar vermede öz-saygı ve karar verme tarzlarından kaçıngan, erteleyici ve panik karar verme arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir. Medeni durumlarına göre liderlik becerileri ve karar verme becerilerinin karşılaştırma sonucunda karar vermede öz-saygı ile karar verme stillerinden panik karar verme arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin karar vermede öz-saygı düzeylerinde evlilerin öz-saygı düzeylerinin bekarlarda yüksek olduğu; panik karar verme tarzının ise bekar öğretmenlerde yüksek olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin yaşlarına göre liderlik ve karar verme becerilerinin karşılaştırma sonucunda karar vermede öz-saygı ile karar verme stillerinden panik karar verme arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir. liderlikle ilgili kurs, seminer vb. etkinliklere katılma durumuna göre liderlik ve karar verme becerilerinin karşılaştırma sonucunda anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir. cinsiyetlerine göre liderlik becerileri ve karar verme becerilerinin karşılaştırma sonucunda karar verme stillerinden“erteleyici”karar verme arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir. Sonuç: Yapılan çözümleme sonucunda öğretmenlerin liderlik becerileri ile dikkatli karar verme stilleri arasında; kurumsal gelişim becerileri ile karar vermede öz-saygı düzeyleri ve dikkatli karar verme stilleri arasında; mesleki gelişim becerileri ile dikkatli karar verme stilleri arasında ve son olarak meslektaş işbirliği becerileri ile dikkatli karar verme stilleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study is aimed to examine the leadership and decision making skills of Physical Education and Sports teachers working in secondary education institutions in Istanbul. There is a significant relationship between the leadership tendencies related to the decision making process of these stated teachers. Method: In the survey study, relational screening model is preferred to reveal the relationship between leadership and decision making. Melbourne Decision Making Scale I-II; Evaluate the Teacher Leadership Scale. Besides, there are questions that reveal the personal reason of the teachers. The universe of the research is Physical Education and Sports teachers working in secondary education institutions in Istanbul. The sampling is done by simple random sampling method among the teachers in question. The methods used in the analysis of the data obtained as a result of the questionnaire application are as follows: cronbach's Alpha coefficient was removed, frequency distributions were poured, normality analysis was made, accordingly Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis H Tests were performed and correlation analyzes were performed. Findings: Findings obtained during the study are as follows; He has a significant relationship between teachers' leadership skills and decision-making self-esteem and decision-making style, which is more delaying, and panic. However, it is seen about a significant relationship between institutional skills and decision-making styles, delaying, and panic decision-making. It is seen that there is no significant relationship between teachers' professional development skills and their self-esteem and decision-making styles in avoiding, delaying and panic decision making. There is no significant relationship between professional development skills and self-esteem in decision making and decision-making styles, avoiding, procrastinating and panic decision making. It is observed that there is no significant relationship between peer collaboration skills and self-esteem in decision making and decision making styles, avoiding, procrastinating and panic decision making. As a result of the comparison of leadership skills and decision-making skills according to marital status, it is seen that there is a significant difference between decision-making self-esteem and panic decision-making styles. It was found that the self-esteem level of the married is higher than the singles in teachers' self-esteem level in decision making; Panic decision-making style is seen to be higher among single teachers. As a result of the comparison of the leadership and decision-making skills of teachers according to their ages, it is seen that there is a significant difference between self-esteem in decision making and panic decision making styles. Leadership-related courses, seminars, etc. As a result of the comparison, it is seen that there is no significant difference in leadership and decision-making skills according to participation in activities. As a result of the comparison of leadership skills and decision-making skills according to gender, it is seen that there is a significant difference between“procrastination”decision making styles. Results: As a result of the analysis, between teachers' leadership skills and careful decision making styles; Among the corporate development skills, self-esteem levels and careful decision making styles in decision making; a significant relationship has emerged between professional development skills and careful decision making styles, and finally between colleague collaboration skills and careful decision making styles.