Ortaokullarda görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin portfolyo'ya ilişkin görüş ve tutumları
Aspects and attitudes of physical education and training teachers working at secondary schools regarding to portfolio
  1. Tez No: 384709
  2. Yazar: ALTINAY YEL TURPCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE DİLŞAD MİRZEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Öğretmenleri, Portfolyo (Öğrenci Ürün Dosyası), Tutum, Physical Education Teachers, Portfolio (Student Product File), Attitude
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı Ortaokullarda görev yapan Beden Eğitimi Öğretmenlerinin 'portfolyo (öğrenci ürün dosyası)' tekniği hakkındaki görüş ve tutumlarını belirlemektir. Araştırma nicel yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiş, betimsel araştırma modellerinden genel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2012-2013 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Kayseri İlinin Merkez İlçelerinde bulunan resmi ortaöğretim kurumlarında görev yapan 166 tane Beden Eğitimi ve Spor öğretmeni oluşturmuştur.Araştırmada veri toplama aracı olarak, Türkçe uyarlaması Bedir (2009) tarafından yapılan 'Portfolyo (öğrenci ürün dosyası) değerlendirmeye yönelik tutum ölçeği' kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde; betimsel istatistik, tek yönlü varyans analizi (Anova) ve bağımsız gruplar t testi istatistiksel teknikleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre; Beden Eğitimi ve Spor öğretmenlerinin, Portfolyo kullanımına yönelik tutumlarında; cinsiyete göre, uygulanabilirlik ve geleneksel değerlendirme alt boyutlarında erkek öğretmenler lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Yaş değişkenine göre portfolyoya yönelik tutumlarında kullanışlılık ve eğitimde yeterlilik alt boyutunda anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Öğretmenlerin mesleki kıdemlerine göre kullanışlılık ve eğitimde yeterlilik alt boyutlarında, kıdem yılı yüksek olan öğretmenler lehine anlamlı farklılıklara ulaşılmıştır. Beden Eğitimi Öğretmenlerinin kıdem dereceleri arttıkça Portfolyo'ya ilişkin tutumlarının da olumlu olduğu tespit edilmiştir. Haftalık girilen ders saatinde ise, Beden Eğitimi Öğretmenlerinin yararlılık ve eğitimde yeterlilik alt boyutlarında ve benzer olarak okulların öğretim şekline göre ise, yararlılık ve kullanılışlık alt boyutlarında ikili öğretim yapan okullarda çalışan öğretmenler lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the aspects and attitudes of physical education and training teachers working at secondary schools about“portfolios (Student product file). The study is a descriptive study which is carried out by screening model. In this study, general screening method is used. Study's working group consists of 166 physical education and training teachers working at official secondary schools in spring semester in Kayseri province central district in 2012-2013 education year.In the study, as a data collection tool, ”Attitude scale for evaluating portfolio which is adapted to Turkish by Bedir (Student product file)" is used. In analyzing the obtained data, descriptive statistics, one-way analysis of variance (Anova) and statistical independent group t-test techniques are used. According to the results of the study; in physical education and training teachers' attitudes of portfolio usage by gender, in applicability and traditional evaluation subscales, significant differences which are for male has been obtained. According to age factor, significant differences were in subscales of practicality and adequacy in education Physical Education and Training teachers. In subscale of practicality and adequacy significant differences have been identified according to age factor. Significant differences have been detected for experience degrces high teachers. In subscales of practicaliy and adequacy according to their job experience. As experience degrees of physical education teachers increases, it has been detected that their attitude to words the portfolio also increases. In weekly atteendended lessons, on the other hand, in subscales of utulity and adequacy for physical education teachers, and according to schools educations sessiuns in subscales of practicality and utulity significant differences have been detected for the teachers who work in these schools.