Obstetric brakial pleksuslu çocukların ayak yapısının sağlıklı çocuklarla karşılaştırılması
Comparison of foot structure of children with obstetric brachial plexus to healthy children
  1. Tez No: 647844
  2. Yazar: TUĞBA KELEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ ÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Ayak Deformiteleri, Brakial Pleksus Paralizi, Obstetrik, Postür, Skolyoz, Brachial Plexus Paralysis, Foot Deformities, Obstetric, Posture, Scoliosis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada amaç, obstetrik brakial pleksus paralizisi (OBPP) olan çocukların vücut asimetrisine bağlı olarak ayak deformite varlığını değerlendirmek ve değerlendirme sonuçlarını aynı yaş ve cinsiyetteki sağlıklı olgularla karşılaştırmaktır. Çalışmaya yaşları 4-18 arasında değişen bağımsız yürüyebilen obstetrik brakial pleksus paralizisi (OBPP) olan çocukları ve aynı yaş grubuna sahip sağlıklı çocuklar dahil edildi. Gruplar 13'er kişi olmak üzere toplam 26 kişi olarak değerlendirmeye alındı. Bireylerin ayak analizleri podoskop adı verilen cihazla yapıldı. Her bireyin cinsiyeti, yaşı, kilosu, boyu, doğum kilosu gibi demografik bilgileri kaydedildi. Değerlendirmede normal eklem hareket açıklığı ölçümü, aktif hareket skalası, skolyoz için skolyometre, postür analizi, üst ekstremite antropometrik ölçümü, alt ekstremite antropometrik ölçümü, ayak medial longitudinal ark için Navikular Drop Test, subtalar açı ölçümü için Kalkaneotibial açı ölçümü, ayak plantar basınç ölçümü içinde podoskop cihazı kullanıldı. İstatistiksel analiz sonucunda, çalışma ve kontrol grubunun sağ ve sol ayaklarının podoskop ölçümleri değerlendirildiğinde anlamlı fark bulunamadı (p>0.05). OBPP'li çocukların etkilenen ve etkilenmeyen tarafın ayak podoskop ölçümleri karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunamadı (p>0.05). OBPP'li bireylerin etkilenen ve etkilenmeyen tarafın üst ekstremitelerinin uzunluk ölçümleri arasında anlamlı fark bulundu (p0.05). Sonuç olarak; OBPP'li çocuklarla sağlıklı çocukların ayak yapısının karşılaştırılması ile bazı sonuçlar tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the presence of foot deformity due to body asymmetry of children with obstetric brachial plexus paralysis (OBPP) and to compare the results with healthy subjects of the same age and gender. The study included children with obstetric brachial plexus palsy (OBPP) who can walk independently, aged 4-18 years, and healthy children of the same age group. The groups were evaluated as a total of 26 people, of which 13 were each. The foot analysis of the individuals was done with a device called podoscope. Demographic information such as gender, age, weight, height, birth weight of each individual was recorded. In evaluation, normal range of motion measurement, active motion scale, scoliosis for scoliosis, posture analysis, upper extremity anthropometric measurement, lower extremity anthropometric measurement, Navicular Drop Test for foot medial longitudinal arc, Calcaneotibial angle measurement for subtalar angle measurement, foot plantar pressure measurement podoscope device was used. As a result of statistical analysis, when podoscope measurements of the right and left feet of the study and control groups were evaluated, no significant difference was found (p> 0.05). When foot podoscope measurements of the affected and unaffected side of children with OBPP were compared, no significant difference was found (p> 0.05). A significant difference was found between the length measurements of the upper extremities of the affected and unaffected side of individuals with OBPP (p 0.05). As a result; Some results were determined by comparing the foot structure of children with OBPP and healthy children.