Karpal tünel sendromu olan hastalarda klinik, elektronöromyografik ve ultrasonografik bulguların vücut kitle indeksi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between clinical, electroneuromyographic, ultrasonographic findings and body mass index in patients with carpal tunnel syndrome
  1. Tez No: 647877
  2. Yazar: MUSTAFA NAİL ÇALICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİTNAT DİNÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, obezite, ultrasonografi, Carpal tunnel syndrome, obesity, ultrasonography
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Karpal Tünel Sendromu Olan Hastalarda Klinik, Elektronöromyografik ve Ultrasonografik Bulguların Vücut Kitle İndeksi ile İlişkisinin Değerlendirilmesi Giriş: Karpal tünel sendromu; median sinirin el bilek hizasında karpal tünelin içinde tuzaklanması olup, en sık görülen mononöropati ve tuzak nöropatidir. Etiyolojisi büyük oranda idiopatik olmakla birlikte obezitenin KTS insidansını arttırdığı bilinmektedir. Günümüzde KTS tanısı koymak ve evrelemek için kullanılan yöntem elektrofizyolojik çalışmalardır. Çalışmanın amacı; vücut kitle indeksi ile KTS semptomları ve hastaların fonksiyonelliği arasındaki ilişkiyi ve de KTS tanı ve evrelemesinde ultrasonografinin yerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı polikliniğine başvuran, AAPMR (American Academy of Physical Medicine and Rehabilitation) kriterlerine göre elektrofizyolojik yöntemlerle KTS tanısı alan 98 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, dominant eli, semptomatik eli, semptom süresi ve çalışmaya dahil edilen eli kaydedildi. Ayrıntılı boy ve kilo ölçümleri yapıldı. Ağrının şiddeti VAS (Vizüel Analog Skala), semptom şiddeti ve fonksiyonel durum BKTSA (Boston Karpal Tünel Sendromu Anketi) ölçekleri ile değerlendirildi. Ultrasonografik olarak median sinir transvers kesit alanı (TKA) ölçüldü. Bulgular: 98 hasta vücut kitle indeksleri hesaplanarak Dünya Sağlık Örgütü'nün obezite sınıflandırmasına göre normal, pre-obez ve obez olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Çalışmamızda hastaların VAS, BKTSA semptom şiddeti skoru ve ultrasonografik median sinir TKA ölçümleri arasında anlamlı fark gözlenmezken BKTSA fonksiyonel durum skoru vücut kitle indeksi artışı ile orantılı bulundu. Çalışmaya dahil edilen 98 hasta EMG bulguları değerlendirilerek hafif, orta ve ağır şiddette olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Bu 3 grup birbiriyle karşılaştırıldığında hastalık evresi ile VAS, BKTSA semptom şiddeti ve fonksiyonel durum skoru ve ultrasonografik median sinir TKA ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlendi. Sonuç: Vücut kitle indeksi ile KTS hastalık evresi ve hastaların klinik durumu arasında anlamlı fark görülmemekle birlikte hastalık evresi ve ultrasonografik değerlendirme açısından bakıldığında anlamlı fark gözlenmiş olup KTS tanı ve evrelemesinde ultrasonografinin yeri olabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Relationship Between Clinical, Electroneuromyographic, Ultrasonographic Findings and Body Mass Index in Patients with Carpal Tunnel Syndrome Introduction: Carpal tunnel syndrome is the trapping of the median nerve in the carpal tunnel at the level of the wrist which is the most common mononeuropathy and trap neuropathy. Although its etiology is mostly idiopathic, obesity is known to increase the incidence of CTS. Nowadays, the method used to diagnose and stage CTS is electrophysiological studies. The aim of this study is examine the relationship between body mass index and CTS symptoms and patients' functionality and the place of ultrasonography in CTS diagnosis and staging. Materials and Methods: A total 98 patients who were admitted to the clinic of Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, diagnosed with CTS using electrophysiological methods according to the criteria of AAPMR (American Academy of Physical Medicine and Rehabilitation) were included in the study. Patients' age, gender, dominant hand, symptomatic hand, duration of symptoms and the hand that is evaluated in this study were recorded. Detailed height and weight measurements were evaluated. The severity of pain was assessed by VAS (Visual Analogue Scale), symptom severity and functional status by the BCTSQ (Boston Carpal Tunnel Syndrome Questionnaire). The median nerve transverse cross-sectional area (CSA) was measured ultrasonographically. Results: 98 patients were divided into 3 groups as normal, pre-obese and obese according to the obesity classification of the World Health Organization by calculating body mass indexes. In our study, no significant difference was observed between patients' VAS, BCTSQ symptom severity score and ultrasonographic median nerve CSA measurements, whereas BCTSQ functional status score was found to be proportional to body mass index increase. 98 patients included in the study were divided into 3 groups as mild, moderate and severe by evaluating EMG findings. When these 3 groups were compared, a statistically significant difference was observed between the disease stage and VAS, BCTSQ symptom severity and functional status score and ultrasonic median nerve CSA measurements. Conclusion: Although there is no significant difference between body mass index and CTS disease severity and clinical status of patients, a significant difference has been observed in terms of disease severity and ultrasonographic evaluation, and it has been demonstrated that ultrasonography may have a place in CTS diagnosis and staging.