Karpal tünel sendromunda, diyabetik polinöropatinin elastografik bulgulara ve el fonksiyonlarına etkisi
The impact of diabetic polyneuropathy on shear wave elastography, ultrasonographic findings, and hand function in carpal tunnel syndrome
  1. Tez No: 965538
  2. Yazar: BURCU SEVİNGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU KARACA UMAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik polinöropati, karpal tünel sendromu, elektronöromiyografi, ultrasonografi, shear wave elastografi, Diabetic Polyneuropathy, carpal tunnel syndrome, electroneuromyography, ultrasonography, shear wave elastography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Amaç: Çalışmadaki amacımız diyabetli ve diyabetik polinöropatili (DPN'li) hastalarda karpal tünel sendromunun (KTS) median sinir üzerinden alınan elastografik görüntülemelerle saptanabilirliğini ve elektrodiyagnostik tanıya yardımcı olarak kullanılabilirliklerini araştırmak, ve KTS, diyabetes mellitus (DM) ve DPN'nin el fonksiyonlarına, semptom şiddetine, yaşam kalitesine etkilerini değerlendirmekti. İkincil amaç olarak KTS'nin DPN'nin öncü bulgusu olabileceği yönünde literatürdeki hipotezi test etmektir. KTS'de DPN'nin etkisinin elastografik ve kesit alanı verileri ile tespit edilebilirliğini saptamak, semptomlara ve el fonksiyonlarına etkisini saptamaktır. Gereç ve yöntem: El semptomları nedeniyle Ankara Etlik Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon elektronöromiyografi laboratuvarına yönlendirilerek KTS ile DPN tanısını ayrı ayrı veya birlikte alan veya almayan, çalışmaya katılmayı kabul eden ve dahil edilme kriterlerine uygun bulunan toplamda 113 hastanın, dışlama kriterlerine göre yapılan elemeler sonrası kalan 142 eli analize dahil edildi. Bunlar içinde 41 el nondiyabetiklerin sağlıklı kontrol grubunu, 36 el diyabetiklerin kontrol grubunu oluşturdu. Tüm katılımcıların demografik bilgileri ve semptom dağılımının karakteristiği Katz el diyagramı ile alındı. Tüm katılımcıların sonografik değerlendirmesi yapıldıktan sonra elektrodiyagnostik değerlendirmesi diğer ekstremitelerde de tamamlanarak, ek olarak median-ulnar duyu distal latans farkı karşılaştırma testi, sempatik deri yanıtı bakıldı. Tüm katılımcıların el bileğinde pisiform-skafoid kemik belirteçleri hizasından ve bunun 12 cm proksimali hizasından median sinir kesit alan ölçümü ve shear wave elastografik ölçümleri yapıldı. Mikrovasküler görüntüleme sadece pisiform-skafoid hizasında derecelendirildi. El fonksiyon testlerinden kaba kavrama için el dinanometresi, hassas kavrama için pinçmetre, ince beceri için dokuz delikli peg testleri yapıldı. KTS ve DPN'nin semptom skalaları ile yaşam kalite skalaları sırasıyla vizüel analog skala, Boston Karpal Tünel Anketi, Toronto Klinik Skorlama Sistemi, Kol, Omuz, El Sorunları Hızlı Anketi uygulandı. Bulgular: DPN'nin tek başına olduğu durumda tamamen sağlıklı popülasyona göre ince el becerilerinde gerileme yarattığı ve hem diyabetik nöropati skalası hem karpal tünel skalası skorunda artma yarattığı gösterilmiştir. DPN'nin tek başına olduğu durum diyabetik popülasyona kıyaslandığında parametrelerde farklılık göstermemiştir. KTS ve DPN birlikte iken diyabetik popülasyona kıyaslandığında sonografik ölçümlerde distal kesit alanı (CSAu) ve diyabetik nöropati skalasının skorunda artma gösterilmiştir. Diyabetik popülasyonda KTS'li grupta mikrovasküler görüntüleme grade sınıflamasında kötüleşme ve üç parmak kavrama gücünde azalma görülmüştür. Diyabetik popülasyonda KTS'yi ayırt eden CSAu kesme değeri 12.5 mm2 (0.125 cm2) olarak %80 sensitivite ve %16.7 spesifisite ile belirlenmiştir. Diyabetik popülasyonda KTS'yi ayırt eden distal/proksimal kesit alanı (CSAu/o) kesme değeri 1.76 olarak %75 sensitivite ve %22.2 spesifisite ile belirlenmiştir. Diyabetik DPN'li popülasyonda KTS'yi ayırt eden CSAu kesme değeri 11.5 mm2 (0.115 cm2) olarak %100 sensitivite ve %40 spesifisite ile belirlenmiştir. Diyabetik DPN'li popülasyonda KTS'yi ayırt eden CSAu/o kesme değeri 1.60 olarak %75 sensitivite ve %30 spesifisite ile belirlenmiştir. Sonuç: KTS, DM ve DPN tek tek ve birlikte oldukları durumlarda el fonksiyonlarına, semptom şiddetine, yaşam kalitesine etkisi en fazla olanın sadece kompresif etkilerin oluşturduğu KTS olduğu saptandı. Sadece kompresif etkilerle oluşan KTS daha uzun sürece yayılarak semptom verir, tanıya kadar geçen sürede kronikleşme etkileri daha fazla görülür. Mikrovaskülarite artışının olması için biraz süre geçmesi gerektiği tahmin edilmekle birlikte kompresif etkilerin sinir üzerindeki mikrovasküler etkisinin, diyabetik metabolit etkilerden daha baskın olduğu saptanmıştır. Zemininde DPN olan KTS, daha hızlı bir süreçte sinirde ödeme neden olur. Bu sayede hızlı semptom yarattığı dönemde DPN ve KTS tanıları eş zamanlı koyulur. Bu hızlı süreç içindeyken henüz mikrovasküler yapılanmada belirgin değişim oluşmamaktadır. Aynı zamanda bu hızlı süreçte ödem etkisi baskın olduğundan sinir sertliğini ölçen yöntemlerde yanlış negatiflik oluşabildiği düşünülmektedir. Başlangıçta KTS semptomu ile başvurduğunda DPN tanısını yeni almış bu hastalar için elektrodiyagnostik tanıya yardımcı olmak üzere shear wave elastografik (SWE) ölçümleri uygun bir yöntem olmasa da CSA ölçümü daha güvenli bulunmuştur. Diyabetik popülasyonda henüz DPN zemini ortada yokken kompresif etkilerle oluşan KTS'yi saptamada SWE ölçümleri yine güvenilir bulunmamıştır ancak CSAu ve CSAu/o oranı güvenilirliği yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The study aimed to investigate the detection of carpal tunnel syndrome (CTS) in patients with diabetes and diabetic polyneuropathy (DPN) with elastographic images taken from the median nerve and their usability as an aid to electrodiagnostic diagnosis, and to evaluate the effects of CTS, diabetes mellitus (DM) and DPN on hand functions, symptom severity and quality of life. The secondary aim was to test the hypothesis in the literature that CTS may be a precursor finding of DPN. To determine the detectability of the effect of diabetic polyneuropathy (DPN) in carpal tunnel syndrome (CTS) using elastographic and cross-sectional area measurements, and to evaluate the combined and individual impact of DPN and CTS on symptoms and hand functions. Materials and methods: A total of 113 patients who were referred to Ankara Etlik City Hospital Physical Therapy and Rehabilitation electroneuromyography laboratory due to hand symptoms, who were diagnosed with CTS and DPN separately or together or not, who agreed to participate in the study and were found to meet the inclusion criteria, were included in the analysis after the eliminations made according to the exclusion criteria. Among these, 41 hands constituted the healthy control group of nondiabetics and 36 hands constituted the control group of diabetics. Demographic information and characteristic symptom distribution of all participants were obtained with Katz hand diagram. After sonographic evaluation of all participants, electrodiagnostic evaluation was completed in other extremities, and additionally median-ulnar sensory distal latency difference comparison test, sympathetic skin response were examined. Median nerve cross-sectional area measurement and shear wave elastographic measurements were performed at the level of pisiform-scaphoid bone markers and 12 cm proximal to this level on the wrist of all participants. Microvascular imaging was graded only at the pisiform-scaphoid level. Hand function tests included hand dynamometer for coarse grip, pinchmeter for precision grip, and nine-hole peg tests for fine dexterity. Symptom scales of CTS and DPN and quality of life scales were assessed using the visual analog scale, Boston Carpal Tunnel Questionnaire, Toronto Clinical Scoring System, and Arm, Shoulder, and Hand Problems Quick Questionnaire, respectively. Results: It has been shown that DPN alone causes a decline in fine manual skills and increases both diabetic neuropathy scale and carpal tunnel scale scores compared to the healthy population. When DPN alone was compared to the diabetic population, there was no difference in the parameters. When CTS and DPN were together, an increase in distal cross-sectional area (CSAu) and diabetic neuropathy scale scores were shown in sonographic measurements compared to the diabetic population. In the diabetic population, a worsening in microvascular imaging grade classification and a decrease in three-finger grip strength were observed in the CTS group. The CSAu cut-off value distinguishing CTS in the diabetic population was determined as 12.5 mm2 (0.125 cm2) with 80% sensitivity and 16.7% specificity. The cut-off value of distal/proximal cross-sectional area (CSAu/o) to distinguish CTS in the diabetic population was determined as 1.76 with 75% sensitivity and 22.2% specificity. The cut-off value of CSAu to distinguish CTS in the diabetic DPN population was determined as 11.5 mm2 (0.115 cm2) with 100% sensitivity and 40% specificity. The cut-off value of CSAu/o to distinguish CTS in the diabetic DPN population was determined as 1.60 with 75% sensitivity and 30% specificity. Conclusion: It was determined that CTS, DM and DPN, individually and together, had the greatest effect on hand functions, symptom severity and quality of life, only due to compressive effects. CTS, which occurs only due to compressive effects, spreads over a longer period of time and causes symptoms, and chronic effects are more common in the period until diagnosis. Although it is estimated that some time is required for an increase in microvascularity to occur, it was determined that the microvascular effect of compressive effects on the nerve is more dominant than diabetic metabolite effects. CTS, which has DPN as its basis, causes edema in the nerve in a faster process. In this way, during the period when it creates rapid symptoms, DPN and CTS diagnoses are made simultaneously. During this rapid process, no significant change occurs in the microvascular structure yet. At the same time, since the edema effect is dominant in this rapid process, it is thought that false negatives may occur in methods measuring nerve stiffness. Although shear wave elastographic (SWE) measurements are not an appropriate method to assist in the diagnosis of these patients who initially applied with CTS symptoms and were newly diagnosed with DPN, CSA measurement was found to be safer. SWE measurements were not found to be reliable in detecting CTS caused by compressive effects in the diabetic population when there is no DPN background, but the reliability of CSAu and CSAu/o ratio was found to be high.