Sosyal ağların dürtüselliğinin ve tetikleyici - engelleyici faktörlerin plansız satın alma davranışına etkisi
The impact of social networks impulsivity and encourage - discourage factors on impulse buying behaviour
  1. Tez No: 647946
  2. Yazar: NİSA KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL FAİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Plansız Satın Alma Davranışı, Sosyal Ağlar, Sosyal Ağların Dürtüselliği, Impulse Buying Behavior, Social Networks, Impulsiveness of Social Networks
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Çevrimiçi alışveriş, internetin sağladığı avantajlardan biri olarak, giderek artan bir ivmede talep görmektedir. Tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları, her alanda etkisini artıran dijitalleşmeye paralel olarak, büyük ölçüde değişmekte ve çevrimiçi alışverişe adapte olmaktadır. Çevrimiçi alışverişte yapılan harcamaların içinde, plansız satın almanın payının günden güne arttığı görülmektedir. Sosyal ağlar ise bireylerin en çok vakit geçirdikleri platform olarak dikkat çekmektedir. Sosyal ağların çeşitli uyarıcılar aracılığı ile tüketicileri pazarlama mesajlarına maruz bırakması, çevrimiçi plansız satın alma olasılığını artırmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sosyal ağların dürtüselliğinin ve çevrimiçi plansız satın almanın tetikleyici - engelleyici faktörlerinin, çevrimiçi plansız satın alma davranışına etkisini belirlemektir. Bu doğrultuda, araştırmada, kolayda örnekleme tekniğinden yararlanılarak, Düzce ilinde ikamet eden 266 tüketiciden çevrimiçi anket tekniğiyle elde edilen veriler analize tabi tutulmuştur. Elde edilen veriler, betimleyici analizler, faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizleri ile incelenmiştir. Çalışma sonucunda, sosyal ağların dürtüselliğinin ve çevrimiçi plansız satın almanın faktörlerinin, plansız satın almayı önemli ölçüde etkilediği görülmüştür. Bunun yanı sıra, çevrimiçi plansız satın almanın tetikleyici faktörlerinin, sosyal ağların dürtüselliği üzerinde pozitif etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Online shopping is increasingly in demand as one of the advantages provided by the internet. Nowadays, consumer's shopping habits have changed radically and have adapted to online shopping. It is observed that the share impulsive purchasing within the expenses made in online shopping is increasingly day by day. Social networks attract all attention as the platform where individuals spend the most time in their daily life. Social networks exposing consumers to a variety of stimuli through marketing practices instinctively increase the likelihood of buying online. The purpose of this study, to determine the effect of social networks impulsivity and encourage / discouraging factors of online impulse buying on online impulse buying behavior. In the research, data obtained from 266 consumer via online survey technique were analyzed by using easy sampling technique. The resulting data; ıt was evaluated by descriptive analysis, factor analysis, correlation and regression analysis. As a result of the study, it is seen that the impulsiveness of social networks and factors of online impulse buying significantly affect online impulse buying behaviour. In addition, it has been determined that encourage factors of online impulse buying have positive effects on the impulsiveness of social networks.