Aile hekimlerinin periodontal sağlık ve hastalık ile ilgili bilgi düzeylerinin ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of family physicians' knowledge levels and attitudes about periodontal health and disease
- Tez No: 647982
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE YAPRAK, PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: family physicians, periodontal awareness, preventive dentistry
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Aile Hekimlerinin Periodontal Sağlık ve Hastalık ile İlgili Bilgi Düzeylerinin ve Tutumlarının Değerlendirilmesi Periodontitis dünyada ve ülkemizde en sık görülen bulaşıcı olmayan, kronik hastalıklardan biridir. Periodontitisin erken teşhisi ve tedavisi, koruyucu ağız sağlığı uygulamalarıyla mümkündür. Diş hekimleri ve aile hekimlerinin iletişim halinde olarak, koruyucu ağız sağlığı uygulamalarında yer alması, toplumun ağız sağlığı seviyesini daha iyi seviyelere getireceği düşünülmektedir. Bu düşünceden yola çıkarak hazırladığımız epidemiyolojik çalışmamızda, aile hekimlerinin periodontal sağlık ve hastalık ile ilgili bilgi düzeylerini ve tutumlarını değerlendirdik. Toplam 808 kişiden elde ettiğimiz verilerin sonucunda, aile hekimlerinin periodontal sağlık ve hastalıkla ilgili temel bilgi düzeylerinin, diş hekimleri ile kıyaslandığında yeterli seviyede olmadığı görülmüştür. Bu bilgiler ışığında, aile hekimlerinin periodontal sağlık ve hastalık ile ilgili bilgi düzeylerinin artırılmasının ve tutumlarının iyileştirilmesinin, koruyucu ağız sağlığı uygulamalarına ve geliştirilmesine bir katkısı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Family Physicians' Knowledge Levels and Attitudes about Periodontal Health and Disease Periodontitis is one of the most common non-communicable, chronic diseases in the world. Early diagnosis and treatment of periodontitis may be possible by the referral of the patients from family physicians. Accordingly, the knowledge and attitude of family physicians about periodontal disease is crucial with this respect. In this epidemiological study, we have evaluated the knowledge and attitude of family physicians about periodontal health and disease by comparing their levels with dental practitioners. According to the results, it was seen that the fundamental knowledge of family physicians about periodontal health and disease is not at a sufficient level when compared to dentists. In the light of this information, it can be concluded that an increase in the knowledge of family physicians about periodontal health and disease may lead the improvement of public oral health.