İleri varus deformiteli hastalara uygulanan total diz artroplastisi sonuçları
Long term results of the primary knee artroplastyusing metal block or wedge shaped augmentations inpatients with severe varus deformity
- Tez No: 647983
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER UGUTMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Gonaartroz İleri Varus Deformitesi, Metal Augmentasyon, Klinik Skorlama, Severe Varus Deformıty, Metal Augmentatıons, Clınıcal Scores
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmada, metal blok kullanılan ileri varus deformiteli hastalara uygulanan primer diz artroplastisi geriye dönük olarak incelenerek uzun dönem sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: T.C. Maltepe Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 2013-2019 yılları arasında dizlerinde ileri varus deformitesi olan (14° den fazla varus) ve bu nedenle primer total diz artroplastisi uygulanan ve deformite nedeniyle metal augmentasyon kullanılan 24 hastanın (22 kadın, 2 erkek) 26 dizi incelendi. Olguların ortalama takip süresi 31,38 ay (8-68), yaş ortalaması ise 69,3(53-87) 'dür. Hastaların operasyon öncesi ve sonrası Amerikan Diz Cemiyeti Diz Skoru ve Diz Fonksiyon Skoru, Oxford Skoru, WOMAC Skoru ve varus-valgus açılanmaları değerlendirildi. Bunlarla birlikte geriatrik hasta grubu (65 yaş ve üzeri) ile erişkin hasta grubunun sonuçları ve takip süresi 2 yıl ve altında olan hastalar ile takip süresi 2 yıl üstü olan hasta grubunun sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Diz skorları ameliyat öncesi ortalama 27,51(5-50) iken ameliyat sonrası 83,97(47- 100) olarak bulundu. Ameliyat öncesinde ortalama -15,92°(varus) açılanması varken ameliyat sonrasında ortalama +1,14° (valgus) açılanması kaydedildi. Ameliyat öncesinde en yüksek 24° varus açılanması görülürken, en düşük 10° varus açılanması saptanmıştır. Ameliyat sonrası ise en düşük 10° varus açılanması varken en yüksek 8° valgus açılanma kaydedilmiştir. Ameliyat öncesi diz fonksiyon skorları ortalama 50,14 (20-65). Ameliyat sonrası ise diz fonksiyon skoru ortalama 85,41 (55-100). Ameliyat öncesinde ortalama Oxford Diz Skoru 25,46 (20-34). Ameliyat sonrası ise ortalama 41,97 (28- 48). Ameliyat öncesi WOMAC skoru ortalama 48,93 (25,8-70). Ameliyat sonrasında ise ortalama 86,52 (52-99,2). 65 yaş altı hastaların geriatrik gruba göre ameliyat sonrası WOMAC skoru ve diz skorunda düzelme daha fazla olmakla birlikte diğer skorlar açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Geriatrik grupta ortalama takip süresi 35,93 iken, erişkin hasta grubunda 19,10 aydır. Takip süreleri 2 yıl ve altında olan hastalar ile 2 yıl üzerinde olan hastaların sonuçları karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunamamıştır. Sonuç: İleri varusu olan dizlerde tibial defekt nedeniyle metal kama veya blok kullanmak kolay ve geçerli bir yöntemdir. Bu hastaların cerrahi sonrası dönemde Amerikan Diz Cemiyeti Diz Skoru ve Diz Fonksiyon Skoru, Oxford Diz Skoru ve WOMAC Skoru tek başlarına sonuçları değerlendirmede yetersiz olmalarına rağmen hastalarda bu skorların istatiksel olarak anlamlı derecede arttığı izlenmiştir. Hastalar hızlı bir şekilde yük vermekte ve uzun dönem klinik sonuçları defekti olmayan dizlere uygulanan primer diz artoplastisi kadar iyi ve tatminkardır. Bu hastalara metal kama veya blok ilebirlikte uzun saplı tibial stem veya kısa stem kullanımı protezin uzun dönem sağ kalımını artırmaktadır ve cerrahi sonrası komplikasyon oranı düşüktür. Özellikle kama kullanılan hastalarda medial tibial plato üzerinde radyolusensi görülse de bunun klinik sonuçlara ve uzun dönem sağ kalıma etkisi belirsizdir ve progresyon göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study to evaluate the long-term results of primary knee arthroplasty applied to patients with advanced varus deformity using metal block, retrospectively. Materials and Methods: In the Orthopedics and Traumatology Clinic of Maltepe University Faculty of Medicine Hospital, a total of 24 patient who underwent primary total knee arthroplasty with metal augmentation between 2013-2019 were includet in the study. The median follow-up period was 31.38 months (8-68) and the mean age was 69.3 (53-83). American Knee Society Knee Score and Knee Function Score, Oxford Score, WOMAC Score and varus-valgus angulation were evaluated before and after the operation. In addition, the results of the geriatric patient group (65 years and older) and the younger age group (less than 65) also the followup period was 2 years or less and the over 2 years were evaluated. Results: The mean knee scores were 27.51(range 5-50) preoperatively and 83.97(range 47-100) postoperatively. An average of varus angulation was -15,92 preoperatively, while the mean postoperative value of +1.14 (valgus) was noted. The highest varus angulation preoperatively was -24 degree, while the lowest varus angulation was -10 degree. After surgery, the lowest 10 degrees of varus angulation was present and the highest 8 degrees of valgus angulation was recorded. The mean preoperative knee function scores were 50.14(range 20-65). The mean postoperative knee function score was 85.41(range 55-100). The mean Oxford Knee Score before surgery was 25.46(range 20-34). The mean value in postoperative period was found to be 41.97(range 28-48). The preoperative WOMAC score was 48.93(range 25,8-70). The mean value in postoperative period was 86.52(range 52-99,2). WOMAC scores and knee scores of the patients under 65 years of age were higher than those of the geriatric group, but there was no significant difference in terms of other scores. The mean followup period was 35.93 in the geriatric group and 19.10 months in the adult patient group. No significant difference was found between the patients who had follow-up periods of 2 years or less and the results of the patients over 2 years. Radiolucency was observed under the tibial plateau in 4 of 3 knees using tibial wedge as metal augmentation, while radiolucency was observed in only 4 of 26 knees in the tibial block group. Conclusions: It is an easy and valid method to use metal wedge or block due to tibial defect in the knees with advanced varus deformity. The American Knee Society Knee Score and Knee Function Score, Oxford Knee Score and WOMAC Score were significantly increased in the postoperative period,although they were not sufficient alone to evaluate the results. Patients are rapidly weight-bearing and longterm clinical outcomes are as good and satisfactory as primary knee arthroplasty applied to knees without efects. The use of long or short stems in combination with metal wedge or block increases the long-term survival of the prosthesis and the complication rate is low after surgery. Although radiolucency is observed on the medial tibial plateau, especially in wedge patients, its effect on clinical outcomes and long-term survival is unclear and does not progress.