Özel sektör kuruluşlarının, çalışanlarına yönelik olarak düzenledikleri eğitim faaliyetlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the educational activities organized by private sector organizations for their employees
  1. Tez No: 647981
  2. Yazar: MERVE TUNCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel sektör kuruluşları, hizmetiçi eğitimler, uzaktan öğretim, ihtiyaç analizi ve eğitimin planlaması, eğitimin ölçme ve değerlendirmesi, yetişkin eğitimi, private sector organisations, in-service training, distance learning, needs analysis, planning training, assessment and evaluation in education, adult education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Organizma metaforları örgütlerin, yaşamlarını devam ettirebilmeleri için canlılar gibi çevresel koşullara adapte olmaları gerektiğini belirtir. Çağımızda sürekli artan rekabetçi bir ortamda faaliyet gösteren özel sektör kuruluşları açısından şüphesiz yeniliklere ve değişimlere uyum sağlama becerisi çok daha önemlidir. Özel sektör kuruluşlarının çalışanlarına yönelik olarak düzenledikleri eğitim faaliyetleri, insan kaynağının niteliğini arttırabilmeleri ve böylece de çevresel değişim ve dönüşümlere uyum sağlayarak amaçlarını gerçekleştirebilmeleri için en önemli araçlardan birisidir. Özel sektör kuruluşlarının personellerine yönelik olarak düzenledikleri eğitimlere verdiği değer ve sahip olduğu farkındalık kadar bu süreci en başından sonuna kadar başarılı bir biçimde yürütmeleri de önemlidir. Bu nedenle de öncelikle bu eğitim faaliyetlerinin nasıl işlediğine yönelik hem yönetim ve işletme bilimi hem de eğitim bilimleri açısından bir değerlendirmenin yapılmasına ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, yukarıda yer verilen gerekçeler dikkate alınarak, özel sektör kuruluşlarının çalışanlarına yönelik olarak düzenlediği eğitim faaliyetlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşmak için hem firmaların kendi bünyelerinde görev yapan hem de firmalara dışarıdan bu eğitim hizmetini veren eğitmenler ile görüşülmüş ve eğitim faaliyetlerini nasıl yürüttükleri konusunda derinlemesine bilgiler edinilmiştir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji, araştırma yöntemi olarak da görüşme yöntemi kullanılmıştır. Katılımcılar farklı alanlarda faaliyet gösteren özel sektör kuruluşlarına yönelik olarak eğitim faaliyetleri düzenleyen 11 eğitmenden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Yapılan görüşmeler sonucu elde edilen veriler, içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular 5 ana tema ve 16 alt temadan oluşturulmuştur. Araştırmanın bulguları, özel sektör kuruluşlarındaki eğitim faaliyetlerinin ihtiyaç analizi, planlama ve bütçeleme süreçleri açısından önemli sorunlar içerdiğini göstermektedir. Ayrıca dikkat çekici bir sonuç olarak da genellikle eğitmenlerin yetişkin eğitimine yönelik ilke ve yaklaşımların farkında olmadan eğitim faaliyetlerini ve süreçlerini yürütmeleridir. Son olarak da belirtilmelidir ki Kovid-19 pandemisi sebebiyle eğitmenler, gittikçe zorunlu hale gelmeye başlayan uzaktan öğretimle ilgili kaygılar ve belirsizlikler yaşamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Organism methapors state that organizations should adapt to living creatures environmental conditions like living creatures in order to survive. In our age, the ability to adapt to innovations and changes is much more important for private sector organisations operating in an increasingly competitive environment. Training activities organized by private sector organizations for their employee are one of the most important tools to increase the quality of the human resource and thus achiving their goals by adapting environmental changes and transformations. It is important that private sector organizations succesfully carry out the process from beginning to the end, as well as the value and awareness they have in the training which they organize for their personnel. Therefore it is necessary to evaluate how these educational activites work in terms of both management and business science and education science. In this study, taking into account the reasons given above it is aimed to evaluate the training activities organized by private sector organisations for their employee. In order to achieve this goal, the trainers who both work with companies and provide the training service to firms from outside have been interwieved and it has acquired in-depth informations about how they carry out their educational activites. In the study, phenomenology, one of the qualitative research design, and also interview method has been used. The participants consist of 11 trainers who organize training activities for private sector organizations operating in different fields. The data of the research were collected by semi-structured interview method. The data obtained as a result of interviews have been analyzed by content analysis method. The findings obtained in the study have been formed as 5 main theme and 16 sub-theme. The findings of the study show that training activites in the private sector organisations contain important problems in terms of needs analysis, planning and budgeting process. In addition, as striking result is that trainers generally carry out educational activites and processes without being aware of the principles and approaches for adult educations. Finally, it should be indicated that due to the Covid-19 pandemic, traniers are experiencing concerns and uncertainties about distance learning that is getting increasingly compulsory.