Sermaye yapısının işletmelerin finansal performansına etkisi: Malavi Borsasında işlem gören işletmeler üzerine bir uygulama
The effects of capital structure of firms on financial performance: An application of Malawi Stock Exchange listed firms
  1. Tez No: 648007
  2. Yazar: MBALI SUPIANO MALUKULA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET NURİ SALUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı, Malavi Menkul Kıymet Borsası, Borç Oranı, Aktif Karlılık, Tobin Q, Capital Structure, Malawi Stock Exchange, Debt Ratio, Return On Asset, Tobin Q Ratio
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
İşletmelerin sermaye yapısı, esas olarak işletmeler tarafından kullanılan sermaye kaynakları ile ilgilidir. Bir işletme özsermaye veya borç veya her ikisini ihraç ederek sermaye elde etmektedir. Bir işletme tarafından kullanılan öz sermaye ve borç kombinasyonları, o işletmenin sermaye yapısını oluşturmaktadır. Finansman kararları ile işletmenin performansları önemli ölçüde birbiriyle bağlantılıdır. Çalışmada, 2012-2017 yılları arasında, Malavi Menkul Kıymetler Borsasında listelenen işletmelerin sermaye yapısı ile finansal performans arasındaki etkisi incelenmiştir. Çalışma, aktif karlılığı, hisse başına kazanç ve Tobin Q oranlar bağımlı değişken olarak kullanılırken, borç oranı ve borç-özsermaye oranı bağımsız değişkeni temsil etmiştir. SPSS programı ile tanımlayıcı istatistiksel, regresyon analizi ve korelasyon analiz teknikleri uygulanmıştır. Şirketin büyüklüğü, modelin kontrol değişkenidir. Malavi Borsası'nda 2012-2017 yılları arasındaki veriler kullanılarak, işletmelerin sermaye yapısı ile finansal performansları arasında anlamlı ve negatif ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Capital structure of firms is mainly concerned with the sources of capital used by firms. A firm can raise capital by issuing equity or debt or both. The various combinations of equity and debt chosen by a firm are the firm's capital structure. These choices are very important because they are directly linked to the performance of the firm. The purpose of this study was to determine the effects of capital structure decisions on firm's financial performance of companies listed on Malawi stock Exchange. The study used secondary data from 2012-2017. We used Return on Assets, Earnings per share and Tobin Q ratios as financial measures and debt ratio and debt equity ratio as measures of capital structure. Using Spss version 25.0, we analysed the data using descriptive statistics, regression analysis and correlation analysis. Size was included in the model as a control variable. The results of the data analysis has shown that there is a significant and negative relationship between capital structure and financial performance of the firms listed on the Malawi stock exchange.