Hilmi Ziya Ülken'in aşk ahlakı bağlamında etik ve değer kavramlarının değerlendirilmesi
The evaluation of Hilmi Ziya Ülken's concepts of ethics and value in the context of ethics of love
  1. Tez No: 648028
  2. Yazar: TUĞBA ATASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ZEHRA TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan, Etik, Değer, Aşk Ahlakı, Ruh ve Beden, Human, Ethic, Value, Aşk Ahlakı, Soul and Body
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Etik Değerler Ana Bilim Dalı (Disiplinlerarası)
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Değer insanın var oluşunun mahiyetini anladığı andan itibaren üzerine düşünülmesi gereken bir cevher olmuştur. İnsanlığın kayboluşu, toplumda meydana gelen sorunların çözümlenmesi, etik değer vb. problemler insanlığı karanlığa sürüklemektedir. Bu sorunlar ile yola çıkarak insan kavramının önemi ve beraberinde getirdiği eylemlerin sonucu olan etik ve değer problemlerini tezimizde ele aldık. Bu problemleri amaç eden düşünürlerden Hilmi Ziya Ülken düşüncesi üzerinden insan, etik ve değer kavramlarını inceledik. Ülken düşüncesinin tam anlaşılması için birincil kaynak olan Aşk Ahlakı kitabının içerik analizini yaptık. Sonuç olarak insanın dünya üzerindeki en değerli varlık olduğunu, toplum içerisindeki eylemlerini, ruhunu, ihtiras ve aşk ile mertebelerden geçerek gerçekleştirdiğinde cemiyetin kurtulacağına ulaştık. Bu kurtuluş yalan, zina, rüşvet, şöhret, kumar gibi düşkünlüklerden uzak durarak; sevgi, aşk, iman, adalet, doğruluk gibi değerler ile yeniden nasıl var olacağını değerlendirdik. Tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Hilmi Ziya Ülken'in hayatını, eserlerini ve düşünce dünyasındaki bazı yönlerini ele aldık. İkinci bölümde insan kavramını, etik ve değer kavramlarını Ülken düşüncesi temeli ile değerlendirdik. Bu iki bölümden oluşturulan alt yapının üzerine Aşk Ahlakı eserinin içerik analizini üçüncü bölümde sizlere sunduk. Son olarak tezimizde ele aldığımız problemlerin sonuçlarını, değerlerin niteliklerini ve topluma etkisini ele alarak sonuç kısmında yorumladık.
Özet (Çeviri)
Value; From the moment that man understood the nature of his existence,it has become a gem to be considered.The disappearance of humanity,the solution of the prob-lems occuring in society,ethical value etc. Problems drive humanity into darkness.Based on these problems we discussed the importance of the concept of human and the ethical value problems that are the result of the actions it brings.We examined the concepts of human ethics and value through thethought of Hilmi Ziya Ülken, one of the thinkers who aimed at these problems.We analyzed the content of the book, 'Aşk Ahlakı' (Love Morals),which isthe primary source for understanding the idea of your country.As a re-sult,we have reached that human beings are the most precious creaturesin the world,and society will be saved when they perform their actions in society by passing grades with passion and love .This salvation is by staying away from indulgences such as lies,adultery,bribery,fame,gambling;We evaluated how it would exist again with values such asaffection, love, faith,justice and righteousness.Our thesis consists of three parts.In the first part,we discussedthe life,Works and some aspects of Hilmi Ziya Ülken in the world of thought .In the second patt,we evaluated the concept of human,ethics and va-lues with the basis of Ülken thought. In the third par,we presented the content analysis of 'Aşk Ahlakı' on the infastructure created from created from these two secti-ons.Finally,we interpreted the results of the problems we dealt with in our thesis, the qualities of values and their impact on society,in the conclusion part.