Ücrete yönelik adalet algısının üretkenlik karşıtı iş davranışlarına olan etkisinde örgütsel sinizmin aracı rolü
The mediating role of organizational cynicism in the effect of wage justice perception on counterproductive work behaviors
- Tez No: 648029
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIZA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ücret Adaleti, Üretkenlik Karşıtı İş Davranışları, Örgütsel Sinizm, Wage Justice, Counterproductive Work Behaviors, Organizational Cynicism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmanın temel amacı işgörenlerin ücrete yönelik adalet algılarının sergiledikleri üretkenlik karşıtı iş davranışları üzerinde etkisinin olup olmadığını ve örgütsel sinizmin bu etki üzerinde aracılık rolünün olup olmadığını belirlemektir. Araştırma, teori ve uygulama bölümlerinden oluşmaktadır. Teorik bölümde araştırmanın tüm değişkenleri açıklanmış ve daha sonra uygulama bölümünde analizler ve bulgular sunulmuştur. Araştırmada veri toplama yöntemi ankettir. Anketten elde edilen veriler SPSS 21.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul'da çeşitli özel şirketlerde çalışan 252 beyaz yakalı işgören oluşturmaktadır. Hipotezler Pearson ve Spearman korelasyon analizleri, basit regresyon analizi, T-testi, tek yönlü varyans analizi, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis H analizi kullanarak test edilmiştir. Sonuç olarak ücret adaletinin örgütsel sinizm üzerinde negatif etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Örgütsel sinizm ise üretkenlik karşıtı iş davranışları üzerinde pozitif bir etkiye sahiptir. Buna karşın ücret adaletinin üretkenlik karşıtı iş davranışları üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığından dolayı örgütsel sinizmin aracılık etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine whether there is an effect of employees' wage justice perceptions on counterproductive work behaviors exhibited and if organizational cynicism exists as a mediating role in this effect. The study consists of theoretical and practical parts. All the variables of the research were explained in the theoretical part, and then analysis and findings were presented in the practical part. The data collection method in the study is survey. The data obtained from the survey were analyzed by using SPSS 21.0 program. The sample of the study consists of 252 white-collar employees who work at various private companies in Istanbul. The hypotheses were tested using Pearson and Spearman correlation analysis, simple regression analysis, T-tests, one-way analysis of variance, Mann-Whitney U tests and Kruskal-Wallis H analysis. As a result, it has been found that wage justice has a negative effect on organizational cynicism. Organizational cynicism has also positive effect on counterproductive work behaviors. However, wage justice has no significant effect on counterproductive work behaviors. Since there is no such an effect, it can be suggested that organizational cynicism has no mediating effect.