5. sınıf geometri öğretiminde EBA destekli matematik eğitiminin öğrenci başarısına ve görüşlerine etkisi
The impact of the EIN supported math education on students' achievement and opinions in 5th grade geometry teaching
- Tez No: 648041
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: EBA, 5. sınıf matematik öğretimi, geometri, EBA, 5th grade geometry teaching, geometry
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı 5. sınıf geometri öğretiminde EBA destekli matematik öğretiminin öğrenci başarısına etkisini ve EBA'ya ilişkin öğrencilerin görüşlerini belirlemektir. Araştırma 2018-2019 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada hem nicel hem de nitel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmında ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. 5. sınıf geometri konuları bir gruba sınıf ortamında ders kitabı ve somut materyallerle işlenirken, diğer gruba akıllı tahtada EBA ders içerikleri kullanılarak işlenmiştir. Araştırma örneklemini Giresun ili merkez ilçede bulunan bir ortaokuldaki 17'si deney, 17'si kontrol grubu olmak üzere toplam 34 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmacı tarafından geçerlik ve güvenirliği yapıldıktan sonra uzman görüşü alınarak 25 soruluk bir başarı testi geliştirilmiştir. Başarı testi her iki gruba uygulama öncesinde ön test, uygulama bitiminde son test ve 8 hafta sonra kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Elde edilen verilen SPSS 24.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizlerinde bağımlı örneklemler için t testi ile bağımsız örneklemler için t testi kullanılmıştır. Araştırmanın nitel kısmında ise uygulama bitiminde öğrencilerden EBA kullanımı ile ilgili sorulardan oluşan görüş formunu doldurmaları istenmiş ve öğrenci görüşleri alınmıştır. Nicel verilerin analiz sonuçlarına göre 5. sınıf geometri konuları öğretiminde her iki grupta da öğrenme gerçekleşmiş, deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerine göre daha başarılı oldukları görülmüştür. Her iki grupta da öğrenmeler kalıcı olmuştur. Nitel verilere göre EBA hakkında öğrencilerin olumlu görüşe sahip oldukları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to observe the effect of Education and İnformatics Net (EİN) supported math teaching on students' success in geometry teaching 5th grade level and to observe students' comments on EİN. This study was conducted in the 2nd term of 2018-2019 school year. Both qualitative and quantitative research methods were implemented. Pre-test and post-test controlled grouped quasi-experimental design was used in the research's quantitative part. While 5th grade geometry subjects to one group was taught via course books and concrete materials, the other group was exposed to EİN supported math teaching methods. The research sample is limited, Giresun city, 34 secondary school students, of whom 17s are experimental group and 17s are control group. An achievement test consists of 25 questions was developed by the researcher and its validity and reliability were checked by experts in the field. The achievement test was implemented through both groups as pre-test, post-test and permanency test after 8 weeks. The collected data was administered through SPSS 24.0 package program. Paired t-test and unpaired t-test were used to analyze the collected data. Students were asked to answer the beforehand prepared feedback form, that consists of questions about the use of EİN in the qualitative part of the research. When the quantitative data results are analyzed, both of the groups have succeeded in learning 5th grade geometry subjects. However, it is seen that experimental group students are more successful than the ones in control group. Permanent learning happened in both of the groups. In addition, it is clear that students have positive attitudes towards EİN according to qualitative data results.