Tekvîr, İnfitâr ve İnşikâk sûreleri bağlamında kıyâmet
Day of judgement within the concept of surahs at-Takwir, al-Infitar, al-Inshiqaq
- Tez No: 692843
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN HALİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıyâmet, Kâinat, Ölüm, Diriliş, Hesap, Tekvîr, İnfitâr, İnşikâk, Doomsday (Qiyamah), Universe, Death, Resurrection, Account, at-Takwir, al-Intifar, al-Inshiqaq
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Kur'ân-ı Kerîm, Allah tarafından Hz. Muhammed (sav)'e gönderilen, hükümleri kıyâmete kadar geçerli olan son ilahi kitaptır. Kur'ân'ın ana konuları arasında yer alan kıyâmet, kâinatın yok oluşunu ve mükelleflerin ahiret sınav sonuçlarının alınacağı zamanı ifade eder. Kıyâmetin gerçekleşme sahneleri Kur'ân'ı Kerîm'in daha çok yirmi dokuz ve otuzuncu cüzlerinde resmedilmektedir. Buralardaki sûrelerden Tekvîr, İnfitâr ve İnşikâk Sûrelerinde ise kıyâmetin tüm merhaleleri tasvir edilmektedir. Kıyâmetin vuku bulmasında yeryüzündeki ve gökyüzündeki sahneler, dirilişten sonraki aşamaları ve inanmayanların ahiret hakkındaki fikir yapılarına yanıtlar yer almaktadır. Bu çalışmada kıyâmetin vukuu bulduğu anda gerçekleşecek hadiseleri adı geçen üç sûrede resmetmeyi amaçladık. Bu çalışma; giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte çalışmanın konusu, amacı, yöntemi açıklanmıştır. Birinci bölümünde, Tekvîr, İnfitâr ve İnşikâk Sûrelerinin isimleri, birbirleriyle münasebetleri, Mekkî oluşları gibi sûreler hakkında umumi bilgiler ve sûrelerde geçen kavramlara yer verilmiştir. İkinci bölümde, kıyâmetin anlamı, Kur'ân-ı Kerîm'de kullanıldığı isimler, dünyada ve ahiretteki kıyâmet sahnelerine yer verilmiştir. Sonuç kısmında genel değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Holy Qur'an is the last divine book which was revealed to Prophet Muhammad (pbuh) and its provisions are valid until the doomsday (qiyamah). Doomsday which is among the main topics of Qur'an, expresses the perishment of the universe and the time when muqallafs (people accountable for worship) receive their result for akhirah (hereafter)tests. Scenes of doomsday are mostly described in parts twenty-nine and thirty. Surahs at-Takwir, al-Intifar and al-Inshiqaq in these chapters describe all phases of doomsday. These include scenes to take place on earth and in the sky during doomsday, phases after resurrection and answers to the thought structures of nonbelievers about the hereafter. In this study, it is aimed to describe the events to take place during doomsday within the concept of these surahs. This study consists of introduction, two chapters and conclusion. In introduction, the topic, purpose, and the method are explained. In chapter one, general information on the names of the surahs at- Takwir, al-Intifar and al-Inshiqaq, their relations with one another, the fact that they were revealed in Meccan period and notions which are terms in these surahs are included. In chapter two, the meaning of doomsday, its names which are used in Qur'an, the scenes to take place during doomsday on Earth and in the hereafter are included. In conclusion, an overview is presented.