Saîd b. el-Müseyyeb ve hadis ilmindeki yeri
Saîd b. el-Müseyyeb and his place in hadith science
- Tez No: 648205
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUAT KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sünnet, Tâbiî, Hadis, Mürsel, Saîd b. el-Müseyyeb, Sunnah, Tābi'īn, Hadith, Mursal, Sa'īd ibn al-Musayyab
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma tâbiûn alimlerinden olan ve İslami ilimlerdeki çok yönlülüğüyle tanınan Saîd b. el-Müseyyeb'in hadis ilmindeki yerini belirlemeyi hedeflemektedir. Hicri birinci asırda yaşayan ve sahâbeden pek çok kişi ile görüşen Saîd b. el-Müseyyeb, Hz. Peygamber'den sonra ortaya çıkan siyasi ve ictimai ayrılıkları müşahede etmiş fakat bu ayrılıklarda taraf olan herhangi bir gruba mensup olmamıştır. Saîd b. el-Müseyyeb, Yezîd b. Muâviye ve sonrasındaki halifelere, kendince haklı sebeplerden ötürü biat etmemiş dolayısıyla işkencelere maruz kalmış, hapsedilmiş ve toplumdan uzaklaştırılmıştır. Ancak Saîd b. el-Müseyyeb bunlara aldırış etmeden ilim meclisleri kurup pek çok öğrenci yetiştirmiştir. Özellikle hadis ve fıkıh alanında temayüz eden Saîd b. el-Müseyyeb, erken dönemde yaşamasından ötürü hadis ilminin teşekkül döneminde etkin rol oynamıştır. O, Ebû Hureyre'nin damadı ve en iyi öğrencilerden olması hasebiyle hadis tarihinde ayrı bir konuma sahiptir. Mütekaddim ve müteahhir pek çok alimin övgüsüne mazhar olan Saîd b. el-Müseyyeb, bütün itikadi ve fıkhi mezhep mensuplarının itimad ettiği bir şahsiyettir. Mürsel rivayetler alimlerin nezdinde zayıf kabul edilse de Saîd b. el-Müseyyeb'in mürselleri hadis otoritelerince makbul sayılmıştır. Çalışmamızda Saîd b. el-Müseyyeb'i rivayetler ışığında, bu yönleriyle tafsilatlı bir şekilde incelemeye çalışacağız.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the life and the place of Sa'īd ibn al-Musayyab, one of the tābi'īn scholars, who is known for his intellectual sophistication, in Islamic sciences and particularly in the science of hadīth. He lived in the first century of Islamic calendar and met many companions of Prophet Muhammad. Al-Musayyab observed the political and social differences that emerged after the Prophet, but did not belong to any group that was a party to these differences. Sa'īd ibn al-Musayyab lived in the time of Rashid Caliphs up to the middle of the Amawī era. He was not obeyed to Yazīd ibn Mu'āwiyah for justifiable reasons and was, as a result, tortured, imprisoned and removed from society. However, he detachedly established scientific assemblies and educated many students. Sa'īd ibn al-Musayyab, who stands out especially in the fields of hadith and Islamic jurisprudence, played an active role in the formation of the science of hadith due to his living in early period. Despite the fact that he was careful about the narration of hadiths, he was among the narrators who narrated many hadiths. Since he was the son-in-law of Abū Hurairah and one of his best students, he had a distinct place in the history of hadith. He was praised by many scholars, old and new, and trusted by members of all creed and sects of Islamic jurisprudence. Although the mursal narrations are considered weak in the eyes of scholars, the mursals of Sa'īd ibn al-Musayyab are accepted by the hadith authorities.