Havaalanı güvenliği: Özel güvenlik çalışanlarının yolcularla yaşadıkları sorunlara ilişkin nitel bir araştırma (Antalya örneği)
Airport security: A qualitative research on the problems of private security employees with passengers (Antalya case)
- Tez No: 648206
- Danışmanlar: PROF. DR. VESİLE RÜYA EHTİYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Turizm, İşletme, Civil Aviation, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Özel Güvenlik, Turizm, Havaalanı, Havaalanı Güvenliği, Security, Private Security, Tourism, Airports, Airport Securities
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Turizm; ekonomik, sosyal, çevresel ve siyasal olaylar gibi farklı iç ve dış etkenlere karşı oldukça duyarlı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle savaş, terör, çevresel ve ekonomik kriz, bölgede bulaşıcı hastalığın olması, hırsızlık, sel deprem gibi olaylardan hızlı etkilenen sektörlerin başında gelmektedir (Yıldırım, 2005: 63; Bayhan, 2014: 20). Bu bağlamda, turizmin her ayağında güvenliği sağlamakla görevli birden fazla güvenlik birimi ve alanı bulunmaktadır. Güvenlik birimleri ve alanları özellikle turistlerin birebir ya da dolaylı olarak aldıkları hizmetlerle ilgilidir. Havaalanları da, bu çerçevede, turistlerin seyahatlerinin başlangıç ve bitiş noktası olması nedeniyle turizm güvenliğinde önemli bir yere sahiptir. Havaalanlarında görev yapan Özel Güvenlik Teşkilatı, havaalanlarının güveliğini sağlamada önemli bir konumdadır (Sayın, 2011: 1). Bu araştırmanın amacı; havaalanı güvenliği hakkında bilgi vermek ve havaalanı terminal giriş kontrol noktası ve uçuş öncesi güvenlik kontrol noktalarında görevli özel güvenlik çalışanlarının yolcularla yaşadıkları temel sorun alanlarını değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın temel sorular:“Havaalanı özel güvenlik çalışanlarının yolcularla yaşadıkları temel sorun alanları nelerdir? Ve metaforlar aracılığıyla havaalanı özel güvenlikte çalışmayı zihninizde hangi simgelerle betimlemektesiniz?”şeklindedir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımından yararlanılmıştır. Böylece havaalanı özel güvenlik çalışanlarının yolcularla yaşadığı sorunlara ilişkin ayrıntılı verilere ulaşılabileceği varsayılmıştır. Nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni, durum çalışması deseninden de bütüncül tek durum deseni ile çalışma yürütülmüştür. Araştırmada iki farklı nitel veri toplama yönetimi kullanılmıştır. Veri toplama yöntemlerinden birincisi yarı yapılandırılmış görüşme, diğeri ise katılımsız gözlem tekniğidir. Ayrıca veri analiz yöntemi olarak içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Antalya Havalimanı Terminal-1 giriş ve uçuş öncesi güvenlik kontrol noktalarında görev yapan on yedi özel güvenlik çalışanından oluşmaktadır. Araştırmanın sonucunda havaalanında çalışan özel güvenlik çalışanlarının yolcularla yaşadıkları temel sorun alanları; yolcuların psikolojik durumu ve davranış bozukluklarından kaynaklanan sorunlar, kabine alınması yasaklı maddelerin taşınmak istenmesi, yolcuların kapı tipi detektöründen tekrar geçmek istememeleri, elektronik eşya ile ilgili güvenlik işlemlerinin sorun olması, havalimanlarındaki güvenlik uygulamalarının karşılaştırılması ve bilişim konularında sorunların olduğu saptanmıştır. Bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri getirilmiştir. Ayrıca, havaalanı özel güvenlik çalışanları tarafından üretilen tüm metaforların olumlu nitelikler çağrıştırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Tourism has quite sensetive nature to domestic and outside influences especially to economic situation, social and enviromental factors. Therefore, tourism activities are easly affected by both human oriented activities such as war, terrorism, rubbing, thief and also to nature oriented disasters as contagious diseases, floods, earthquicks and other enviromental problems (Yıldırım, 2005 :63, Bayhan, 2014: 20). Due to its sensetivity, all the precations from entering to country to take off from the airports must be taken without any relaxations. The security units and their responsibilities cover all aspects of the tourism sectors directly and indirectly from single case to multiple cases. The security activities in details in and at the airports are vitaly important from landing to take off. In this respect, private security units have very important responsibilities for the security of the airports (Sayın, 2011: 1). In order to get the targeted answers, the following questions were asked to the employee: What are the basic problems in nature at the gates you are dealing with? What kind of metaphores you create in your imaginations as being an employee in private security organization? The purpose of this study is to give information about airport security, meantime, to reveal the basic problems faced with at the airport entrances and and evaluate them with a holistic approach. The aim of this study is also to determine the fundamental questions in accordance to airport security and approaches of whole security personels to encountarsed problems. This is a case study, thus single case study research design method was used. In this study, advantage of the qualitative research approach was used. In the single case studies, there are a number of sublevels or units for a single case. Two qualitative data collection methods were used in this particular study. The first data collection methods, semi-structured interview was applied, and the other was observation forms. All the analysis in this stuy were realized by using contents, data and observation analysisThe universe of the research was the securty employees of the Antalya Airport, Terminal 1. The study groups were mede of a group of 17 private security workers. It is thought that detailed data obtained regarding the problems between the passengers and airport security employees can be accessed. According the results of this particular study, the presant problems between passengers and security personels were determined such as close contact, not wanting to comply with the liquid -mainly fresh water- restriction rules, refusing to operate electronic devices, and also remove or give away metal items, no intention of leaving prohibited items along with the communication and language difficulties. Finally, logical and legitimate solutions to the encountered problem were successted. In addition, it was also determined that all metaphors produced by airport privat security emplouee evoked positive qualities.