İnsansız Hava Araçları'nın lojistik sektöründe kullanılmasına ilişkin profesyonel algılamaları: Bazı meslek grupları ve drone pilotları üzerinde bir araştırma
Professional perceptions of using Unmanned Aerial Vehicles (UAV) in logistics sector: A research on some vocational groups and drone pilots
- Tez No: 648222
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERTURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Ulaşım, Civil Aviation, Transportation
- Anahtar Kelimeler: İnsansız Hava Araçları, Lojistik, Hava Kargo, Drone, Unmanned Aerial Vehicles, Logistics, Air Cargo, Drone
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüzde lojistik faaliyetlerin teknolojiye uyum düzeyi işletmeler için rekabete tesir eden önemli bir parametre haline gelmiştir. Yeni milenyumun başından itibaren gelişme ivmesi artan taşıma araç ve vasıtaları hem taşımacılık hem de uluslararası ticaret açısından adeta devrim niteliğinde gelişmelerin eşiğinde olduğunu göstermektedir. Bu gelişimin önemli yapı taşlarından birisi hava taşımacılığı olmuştur. Yine son yıllarda hava taşımacılığının gelişme alanı en fazla olan boyutlarından birini de insansız hava araçları teknolojileri oluşturmaktadır. Bu bağlamda İnsansız Hava Araçları'na (Drone'lara) ilgi sivil amaçlarla kullanımı düşük maliyet ve teknolojik gelişme nedeniyle her geçen gün daha da artmaktadır, bundan daha önemlisi İHA'ların profesyonel lojistik faaliyetlerde kullanımı birçok ulusal ve uluslararası organizasyonun Ar-Ge planlamalarında daha fazla yer almaktadır. 21. yüzyılın Drone Çağı ile adlandırıldığı bir zamanda, İnsansız Hava Araçları (İHA) üzerine yapılan çalışmalar, havacılık sektörünün son 20 yılda gündeme damgasını vuran, dikkatleri üzerine çeken çalışmalar olarak değerlendirilmektedir. Geçmişten günümüze bu alanda yapılan çalışmalar, teknolojik gelişime bağlı olarak hızlı bir ivme ile artış göstermiştir. Ülkemizde ise, özellikle savunma sektöründe İHA faaliyetleri adeta parlayan bir yıldız görüntüsü vermekle birlikte, sivil ticari kullanım düzeyine ilişkin uygulamalar oldukça sınırlıdır. Akademik bağlamda değerlendirildiğinde ise bu konuda yazılı literatürde kayda değer bir boşluk olduğu anlaşılmaktadır. Bu çalışmada; bir taşımacılık modu olarak hava taşımacılığı içerisinde İHA'ların lojistik maksada dönük olarak kullanılabilirliği konusu, profesyonel algılamaları bağlamında değerlendirilmiştir. Araştırmada ayrıca İnsansız Hava Aracı Kullanımı Lojistik Faaliyet arasında bir ilişki olup olmadığı sorusuna cevap aranmıştır. Bu amaçlara dayalı olarak öncelikle birinci ve ikinci bölümde derinlemesine bir literatür taraması yapılmış, müteakiben girişilen alan araştırması için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) onaylı lisansa sahip İHA0 ve İHA1 pilotları evren olarak alınmıştır. Toplam 301 İHA pilotuna uygulanan anket sonuçları istatistik analizlerle değerlendirilmiş, bulgular sıralanmış ve sınıflandırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre İnsansız Hava Araçları'nın Lojistik sektöründe kullanılmasına yönelik Drone pilotlarının profesyonel algılamalarında demografik değişkenlere göre bir farklılığa neden olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca İnsansız Hava Araçları ile lojistik faaliyet arasındaki pozitif yönlü ilişki olduğu saptanmıştır. Bu tez çalışmasının İHA'ların Lojistik sektöründe kullanılmasına ilişkin ilk çalışmalardan biri olması yönüyle önem taşıdığı, sonuçlarının hem konuya ilgi duyan akademisyenlere hem de alandaki uygulayıcılara katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, the level of technology compliance with logistics activities has become an important parameter that affects competition for businesses. Transport vehicles and vehicles whose growth momentum has increased since the beginning of the new millennium show that this is a period on the verge of revolutionary developments in terms of both transportation and international trade. One of the important building blocks of this development has been air transportation. Again, unmanned aerial vehicles technologies constitute one of the most important aspects of air transportation in recent years. In this context, the interest in Unmanned Aerial Vehicles (Drones) has been increasing due to low cost and technological development. More importantly, the use of UAVs in professional logistics activities has been rising in the R&D planning of many national and international organizations. As the 21st century is identified with the Drone Age, the studies on Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) are considered as studies that have made their mark on the agenda of the aviation industry in the last 20 years. Studies carried out in this field from past to present have increased rapidly due to the technological developments. In our country, although UAV activities seem to be a shining star, especially in the defense sector, applications regarding the level of civil commercial use are quite limited. When evaluated in an academic context, it is understood that there is a significant gap in the written literature on this subject. In this study, as a mode of transportation, the usability of UAVs for logistics purposes in air transportation has been evaluated in the context of their professional perceptions. The research also sought an answer to the question of whether there is a relationship between Unmanned Aerial Vehicle Use and Logistics Activity. Based on these objectives, an in-depth literature review was made in the first and second part of the research. Subsequently, UAV0 and UAV1 pilots licensed by the General Directorate of Civil Aviation (DGCA) were taken as the universe for the field study. The survey results applied to a total of 301 UAV pilots were evaluated with statistical analysis. The findings were sorted and classified. According to the results of the research, it was determined that the professional perceptions of Drone pilots for the use of Unmanned Aerial Vehicles in Logistics sector caused a difference according to demographic variables. In addition, it has been determined that there is a positive relationship between Unmanned Aerial Vehicles and logistics activity. It is considered that this study is important as it is one of the first studies regarding the use of UAVs in the logistics sector. Moreover, its results will contribute to both academics interested in the subject and practitioners in the field.