İnsansız Hava Araçlarının (İHA) lojistik uygulamaları: Kırsal alanda son nokta teslimat süreçleri üzerine bir inceleme
Unmanned Aerial Vehicle (UAV) applications in logistic: A study on last mile delivery processes in rural areas
  1. Tez No: 820757
  2. Yazar: MEHMET ÇANKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM UZPEDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal lojistik, Son mil teslimatı, Son nokta teslimatı, Rural logistics, Last mile delivery, End point delivery
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Lojistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bilişim çağının yaşandığı günümüzde teknolojik gelişmelerin hızına yetişmek her geçen gün zorlaşmakta ve gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki uçurum giderek açılmaktadır. Bu minvalde bu çalışma ile Lojistik sektöründe dünyada söz sahibi olan ülkemizin bu sektördeki liderliğini sürdürmesine katkı sağlamak ve literatürde bu konuda az çalışılmış olmasına istinaden Lojistik alanında çalışma yapmayı düşünen akademisyenler için farkındalık yaratmak hedeflenmiştir. Bu kapsamda bu çalışmada ulaşımı meşakkatli ve oldukça maliyetli olan Kırsal alanlara son nokta teslimat süreci kapsamında en hızlı, en güvenilir ve en düşük maliyetli ulaşım modu olmaya aday bir yöntem olan İnsansız Hava Araçları (İHA) ile dünya üzerinde icra edilen Lojistik faaliyetleri hakkında Kırsal alanlar özelinde bir Literatür çalışması yapılmıştır. Gerçekleştirilen çalışma neticesinde İHA'ların güncel uygulamalarının ekonomik ve hukuki nedenlerden dolayı şimdilik sadece belirli standartlarda sağlanabildiği, ancak gelecekte gerekli hukuki düzenlemelerin de yapılması neticesinde Lojistik sektörüne yön verebileceği ve özellikle Kırsal alanlarda Lojistik firmalarının maliyet kaleminde ciddi olumlu katkılar sağlayacağı kanaatine varılmıştır. Ayrıca, İHA'ların Kırsal alanda kullanımı dışında yakın zamanda ülkemizde yaşanan büyük deprem felaketi gibi olağanüstü durumlarda da Afet lojistiği kapsamında aktif olarak görev almasının faydalı olabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's age of information technology, keeping up with the pace of technological advancements has become increasingly challenging, and the gap between developed and developing countries is widening. In this context, this study aims to contribute to the continued leadership of our country, which is a prominent player in the logistics sector, and to raise awareness among academics considering working in the field of logistics, given the limited research available on this topic in the literature. Within this scope, a literature review was conducted focusing on logistics activities performed worldwide using Unmanned Aerial Vehicles (UAVs), which are a promising method for the last-mile delivery process to rural areas, where transportation is difficult and costly, aiming to be the fastest, most reliable, and cost-effective mode of transportation. As a result of the study, it was concluded that the current applications of UAVs can only be provided under certain standards due to economic and legal reasons, but with the necessary legal regulations in place, they can significantly impact the logistics sector and provide substantial cost savings for logistics companies, particularly in rural areas. Additionally, it is considered beneficial for UAVs to actively participate in disaster logistics, such as the recent major earthquake disaster in our country, in addition to their use in rural areas.