Okul yöneticileri ve öğretmenlerin çatışma yönetimine ilişkin algıları
Perceptions on conflict management of school administrators and teachers
- Tez No: 648228
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİT ÖZEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Çatışma yönetimi, Öğretmenler, Okul yöneticileri, Eğitim yönetimi, Okulda çatışma, Conflict management, Teachers, School administrators, Educational management, School conflict
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Eskişehir ilinde görev yapan yönetici ve öğretmenlerin çatışma yönetimine ilişkin algılarını ortaya koymak ve çatışma yönetimi stratejilerini belirlemektir. Bu kapsamda çalışma, okul müdürlerinin çatışma yönetimi stratejilerini ortaya koyması, okul iklimini daha iyi bir hale getirmeye yönelik uygulamalara işlerlik kazandırması bakımından önem taşımaktadır. Yöntem: Bu çalışmada nitel analiz tekniklerinden olgu bilim yöntemi kullanılmıştır. Eskişehir ilinde görev yapmakta olan okul yöneticileri ve öğretmenlerinden oluşan toplam 26 kişiye yapılandırılmış görüşme formları uygulanarak görüşme tekniğiyle veriler toplanmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgulara göre, cinsiyet ve göreve ilişkin yapılan değerlendirmelerde uyma stratejisine yönelik olarak bir bulguya rastlanmamıştır. Bu durum, okul yöneticilerinin karşısındakine uyma konusuna pek sıcak bakmadıkları sonucunu ortaya koymaktadır. Ayrıca çatışma yönetimine ilişkin yaklaşımlara göre değerlendirme yapıldığında katılımcıların karşılıklı olarak genellikle kazan-kaybet yaklaşımını benimsedikleri saptanmıştır. Sonuç ve Öneriler: Sonuç olarak katılımcılar, çatışmanın çözümünde iletişime açık olmanın bilincinde olarak hareket etmektedirler. Buna karşın empati kurma stratejisine daha az önem verildiği görülmektedir. Bu bağlamda çatışma yönetimine ilişkin eğitim kurumlarında sorunlar olduğu ifade edilebilir. Okul müdürlerinin ve müdür yardımcılarının okullarda olumlu ortamlar oluşturulması için hükmedici ve psikolojik baskı oluşturabilecek dilden kaçınıp motive edici bir dil kullanmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to reveal the perceptions of administrators and teachers working in Eskişehir on conflict management, and to determine the conflict management strategies used. In this context, the study is important in terms of revealing the conflict management strategies of school principals, making the practices aimed at improving the school climate and contributing to the literature. Method: In this study, phenomenology method, one of the qualitative analysis techniques, was used. Structured interview forms were applied to a total of 26 people consisting of school administrators and teachers working in Eskişehir province and data were collected by interview technique. Results: According to the findings obtained after analyzing the collected data, there was no finding regarding the strategy of compliance in the evaluations regarding gender and duty. This situation reveals that school administrators do not look very favorably on obeying the other person. In addition, when evaluating the conflict management approaches, it was found that the participants generally adopted a win-lose approach. Conclusion and Suggestions: As a result, the participants act with the awareness of being open to communication in resolving the conflict. On the other hand, less emphasis is placed on the empathy strategy. In this context, it can be stated that there are problems in educational institutions regarding conflict management. These problems should be detected and eliminated or minimized, especially with perception studies to be carried out. It is recommended that school principals and vice principal avoid using dominant and psychological pressure and use a motivating language in order to create a positive environment in schools.