A smart city platform design
  1. Tez No: 648302
  2. Yazar: RÜMEYSA KÜBRA ÇİFTCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİME ARZU BALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Şehir, Akıllı Şehir Uygulamaları, Akıllı Şehir Platformu, Trafik Kazası, Koronavirüs, COVID-19, Smart City, Smart City Applications, Smart City Platform, Traffic Accident, Coronavirus Disease, COVID-19
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Hızlı nüfus artışı ve beraberinde getirdiği kentleşme ile birlikte şehirlerde birçok problem ortaya çıkmakta; kaynakların tükenmesi, çevresel kirlilik, altyapı yetersizliği, ulaşımda tıkanıklık ve sosyal zorluklar bu sorunların başında gelmektedir. Akıllı şehir kavramı bu sorunların çözümü için kaçınılmaz bir olgu olarak ortaya çıkmış ve küresel çapta akıllı şehir çalışmaları hız kazanmıştır. Akıllı şehirler; maliyet tasarrufunu, kaynak verimliliğini ve şehir yönetimine yönelik yeni veri kaynaklarını beraberinde getirmesi sayesinde gezegenimizin geleceğinin önemli bir parçasıdır. Akıllı şehir potansiyelini ortaya çıkarmak, şehirde yaşayanların uzun vadeli refahı için çok önemlidir. Belediye yönetimleri ve özel sektör, bu engellerin aşılması ve akıllı şehirlerin potansiyelinin ortaya çıkarılması konusunda iş birliği yapmalıdır. Akıllı şehir çalışmalarının merkezine vatandaş konularak sosyal faydalar sunan kamu-özel değer senaryoları tasarlanmalıdır. Sektörün ve hükümetin yenilikleri tetikleyerek maksimum değere ulaşan platformlar ve ekosistemler üzerinde iş birliği yapması gerekmektedir. Bu çalışmada, değer senaryoları ve mimari katmanlardan oluşan genel bir akıllı şehir platformu önerisi sunulmuş ve trafik kazası ve COVID-19 pandemi senaryoları üzerinden platformun işleyişi açıklanmıştır. Bu çalışma ile akıllı şehircilik uygulamalarının tek bir platform üzerinden yönetilmesi ve böylece şehir ekosisteminin odakta olduğu bir yaklaşımla en üst düzeyde maddi ve sosyal fayda sağlaması ve hizmet alanlarını arttırması amacı güdülmektedir.
Özet (Çeviri)
With the rapid population growth and the urbanization it brings, many problems arise in the cities; depletion of resources, environmental pollution, lack of infrastructure, congestion in transportation and social difficulties are the leading problems. The concept of smart city has emerged as an inevitable phenomenon for the solution of these problems and smart city studies have gained speed globally. Smart cities; an important part of the future of our planet, with cost savings, resource efficiency and new data sources for city management. Unlocking smart city potential is crucial to the long-term well-being of city residents. Municipal governments and the private sector should cooperate in overcoming these barriers and unlocking the potential of smart cities. Public-private value scenarios that offer social benefits should be designed by placing citizens at the center of smart city studies. The industry and the government need to collaborate on platforms and ecosystems that achieve maximum value by triggering innovations. In this study, a generic smart city platform proposal consisting of value scenarios and architectural layers is presented and the operation of the platform is explained through traffic accident and COVID-19 pandemic scenarios. With this study, it is aimed to manage smart city applications through a single platform and thus to provide the highest level of material and social benefits and increase service areas with an approach in which the city ecosystem is in focus.