1990'dan günümüze Türkiye'nin Azerbaycan Cumhuriyetine yönelik politikaları: Uluslararası ilişkilerde imaj yönetimi açısından bir inceleme
Since 1990 to present, Turkey's policies towards Azerbaijan Republic: Review in terms of image manahement in international relations
- Tez No: 648308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Azerbaycan, Politika, İmaj, Turkey, Azerbaijan, Policy, İmage
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Uluslararası ilişkilerde imaj kavramı duygu, davranış ve düşünceleri yönlendirme olarak algılanmaktadır. İmaj kavramı sadece kişilerin görünüş ve imajı ile değil aynı zamanda devletlerin uluslararası ilişkilerde sergiledikleri davranışları incelemektedir. Uluslararası ilişkilerde imaj kavramı bir devletin sahip olduğu izlenimi, güvenirliliği, samimiyeti ve itibari gibi faktörlerden oluşmaktadır. Tarih, kültür, sanat, eğitim, teknoloji gibi alanlar ülkelerin imajını oluşturmakta olan en önde gelen aktörlerdir. Uluslararası camiada sadece tarih değil aynı zamanda yukarıda belirtilen etkenler ülke imajını etkilemektedir. Bunun başlıca nedeni ise uluslararası ilişkilerde yaşanan olaylar ve değişen dünya düzenidir. Son yılların teknoloji, bilişim ve medya çağının önem kazandığı bir dönemde sosyo-kültürel faktörler, siyasi, ekonomik ve coğrafi faktörlerin yası sıra sosyal medya, sanat ve kültür alanları ülke imajının oluşmasına büyük etkiler göstermektedir. Sosyo-kültürel etkenlerin alt yapısını ise kültür, din, dil, sağlık sektörü, ülkenin yoksulluk seviyesi, eğitim seviyesi gibi unsurlardan oluşmaktadır. Bir devletin ekonomisi gelişmiş ise o devletin, sağlık, eğitim, kültür ve sanat alanı da gelişmiş demektir. Bunların yanı sıra TV aracılığı ile yayınlanan belgeseller, diziler ve sinema ülkenin uluslararası ilişkilerde ülkenin sosyo-kültürel açıdan gelişmesine neden olmaktadır. Uluslararası ilişkilerde ülke imajını etkileyen diğer bir araç ise siyasi faktörlerdir. Siyasi faktörler ülkenin iktidarı ve lideri önem taşımaktadır. Çağımızda medyanın rolünün önemini göze alırsak eğer liderler konuşmasında daha dikkatli ve seçici olması gerekmektedir. 1990'lı yıllardan başlayarak günümüze kadar uzanan Azerbaycan ve Türkiye İlişkileri dönem- dönem kopmalar yaşasa da genel olarak olumlu yönde ilerlemiştir. Türkiye Cumhuriyeti Azerbaycan'a yönelik izlediği politikalarda dikkatli adımlar atmıştır. Bir Millet İki Devlet söylemi temelinde başlayan ilişkiler zaman içerisinde Stratejik Ortaklığa ve İşbirliğine dönüşmüştür. Çalışmanın araştırma soruları“Azerbaycan Cumhuriyeti ile Türkiye arasında 1990'lı yıllarda kurulan ilişkilerin Bir Millet İki Devlet ideolojisi temelinde mi oluşmuştur?”“Türkiye Azerbaycan'a yönelik uyguladığı imaj yönetiminde başarılı mıdır?”olarak belirlenmiş ve bu sorulara cevap aranmıştır. Bu sorunsallar doğrultusunda hipotezler ise“Bir Millet İki Devlet ideolojisi ikili ilişkilerin kurulmasının temeli olmuştur”ve“Türkiye Cumhuriyeti Azerbaycan'a yönelik uyguladığı imaj yönetiminde başarılı olmuştur”şeklinde kurgulanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden faydalanılmış olup tarihsel ve betimsel bir metodoloji kullanılmıştır. Veri toplanması kapsamında İmaj Yönetimi, Türkiye'nin Azerbaycan'a yönelik politikaları ve Türkiye'nin Azerbaycan'a yönelik uyguladığı imaj yönetimi ile ilgili kitap, makale, dergi, gazete ve haber sitelerinden yazılı materyaller araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In international relations, the concept of image is perceived as guiding feelings, behaviors and thoughts. The concept of image examines not only the appearance and image of individuals, but also the behaviour of states in international relations. The concept of image in international relations consists of factors such as the impression of a state, its reliability, sincerity and reputation of a state. Fields such as history, culture, art, education and technology are the leading actors that create the image of countries. In the international community, not only history but also the factors mentioned above affect the image of the country. The main reason for this is the events in international relations and the changing world order. In a period in which the technology, information and media age gained importance in recent years, socio-cultural factors, political, economic and geographical factors, as well as social media, art and cultural areas have great effects on the formation of the image of the country. The infrastructure of socio-cultural factors consists of factors such as culture, religion, language, health sector, the poverty level of the country, and the education level. If a state's economy is developed, it means that the state's health, education, culture and arts fields are also developed. In addition to these, documentaries, TV series and cinema broadcasted through TV cause the country's socio-cultural development in international relations. Another tool that affects the image of the country in international relations is political factors. Political factors matter in the power and leader of the country. Considering the importance of the role of the media in our age, leaders should be more careful and selective in their speeches. Beginning in the 1990s down to the present, Azerbaijan and Turkey Relations, though, sometimes have had break off, it has generally progressed positive. The Republic of Turkey has taken careful steps in its policies towards Azerbaijan. Relations that started on the basis of the One Nation Two States discourse turned into a Strategic Partnership and Cooperation in time. The research questions of the study were determined as“Have The relations established between Azerbaijan Republic and Turkey in the 1990s based on One Nation Two States ideology?”“Is Turkey successful in management of image that applied to Azerbaijan?”and answers were sought for these questions. This hypothesis is in accordance with the problematic are constructed as“One Nation, Two States has been the basic ideology of the establishment of bilateral relations”and“the Republic of Turkey has been successful in managing the image imposed against Azerbaijan”. In the scope of data collection, Image Management, Turkey's policy towards Azerbaijan and from books, articles, magazines, newspapers and news sites related to image management applied against Azerbaijan in Turkey were searched for data collection.