Anadolu Selçuklu Devleti'nde kent kültürü: Erzurum örneği
Urban culture in Anatolian Seljuq Empire: Case of Erzurum
- Tez No: 648319
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM KALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kent Kültürü, Anadolu Türk Kenti, Erzurum, Urban, Urban Culture, Anatolian Turkish State, Erzurum
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Türkistan ve İran coğrafyasında ortaya çıkan Türk kent kültür anlayışı, Anadolu fetih hareketleriyle beraber, özellikle günümüz Doğu Anadolu Bölgesinde İslami olmayan bir kültür anlayışı içerisinde, yerel geleneklerinde fazlasıyla etkisinde kalarak yeni bir görünüm elde etmiştir. Bu yeni kent kültürünü görebildiğimiz en önemli Türk yerleşimlerinden birisi de Erzurum'dur. Erzurum, dönemi itibari ile Bizans İmparatorluğu için önemli bir kent konumundadır. Bundan dolayı Bizans, Erzurum'u kültürel, mimari, siyasi ve ekonomik olarak sürekli geliştirmiştir. Erzurum kentleşmesini oluşturan sosyo-kültürel yapı; kent mimarisine, kent planlamasına, dini unsurların kent yaşamına katılımına ve kentteki ekonomik ilişkilerin düzenlenmesine etki etmiştir. Türklerin Anadolu'ya girişi ve Erzurum'un Türk kenti haline gelmesi kentteki yapıların değişmesine ve dönüşmesine neden olmuştur. Erzurum'un coğrafi olarak önemli bir konumda yer alması Türklerin Anadolu'yu fethinden sonra da kentin gelişimine önem vermesini gerekli kılmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, kurulan ve günümüze ulaşan kentlerin, sosyokültürel yapısı ve mimarisi incelendiğinde, Türkistan'da ortaya çıkan Türk sanat anlayışının Anadolu coğrafyasında şekle büründüğü ifade edilebilir. Erzurum kentinde bulunan eserlerin ise Türklerin Türkistan'dan getirdikleri kültürel mirasın göç yolları üzerinde bulunan İran medeniyetiyle harmanlanmasından sonra Anadolu'da bulunan medeniyet ile birleştirmeleriyle ortaya çıktığı söylenebilir. Buna ek olarak, Türk kültür, medeniyet ve mimarisi çeşitli coğrafyalardan öğrenilenler sayesinde benzersiz bir konuma erişmiş, bunun yanında ana çıkış noktası olan Türk kimliğini de her daim ön planda tutmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkish urban culture has shown up in Turkistan and Iranian region, which may be thought in modern Eastern Anatolian region, was influenced by Anatolian conquests and developed in a non-Islamic culture manner; and also was affected a lot by local customs and has acquired its new appearance. Erzurum is one of the most important Turkish settlements' that we can observe this newly emerging urban culture. At that period of time, Erzurum was an important city for the Byzantine Empire. Because of that, Byzantine Empire has continually enhanced Erzurum culturally, architecturally, politically and economically. The socio-cultural structure which created Erzurum urbanization effected urban architecture, urban planning, contribution of religious elements to urban life and the economic relations held in the city. Entry of the Turks to Anatolia, thus Erzurum's transformation to a Turkish city led to the alteration of the urban constructs. Erzurum's critical location in geography, caused Turks to gave great importance to the development of the city. If we examine the socio-cultural structure and the architecture of the cities which are founded in the Anatolian Seljuq Empire period, it can be said that the Turkish art has been taken form in the Anatolian region. Concerning the artifacts that are located in Erzurum; these were arisen after the Turks had brought the cultural heritage from Turkistan and blended this heritage with the Iranian civilisation partaken on the migratory routes and then combined these with the Anatolian civilisation. In addition to that Turkish culture, civilisation and architecture has reached to a unique position by courtesy of the learnings from various geographies; besides it has always been protecting its starting point, its Turkish identity.