830 numaralı Erzurum Ayniyat Defteri'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transcription and evaluation of Erzurum Ayniyat Notebook number 830
- Tez No: 648355
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSKENDER YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Erzurum vilayeti, Van, Kars, Erzincan, Beyazıd, Erzurum province, Van, Kars, Erzincan, Bayezid
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 333
Özet
Osmanlı Arşivi'nde Bâbıâli Evrak Odası Ayniyat Defterleri fonunda bulunan ve XIX. yüzyılda tutulmaya başlanan Ayniyat Defterleri, Osmanlı Devleti'nin kayıt tutma geleneğini en güzel şekilde temsil etmektedir. Ayniyat Defteri; Sadaretten, vilayetlere, nezâretlere, dâirelere ve diğer makamlara yazılan tezkirelerin suretidir. Çalışmada, 830 numaralı Erzurum Ayniyat Defteri'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi yapılmaktadır. Defter, 1283-1294 (1866-1877) yılları arasını kapsayıp, Erzurum Vilayeti'nde gerek şahıslara gerekse devlete karşı işlenen suçların mahkeme tutanaklarının yanında bayındırlık faaliyetleri, göreve atama veya azletme gibi daha birçok konu hakkında bilgi vermektedir. Analiz edilen belgeler ışığında, Erzurum Vilayeti'nin ilgili dönem içindeki içtimaî, iktisadî, adlî, askerî ve idarî tarihi gün yüzüne çıkmaktadır. Çalışmada amaç, elde edilen bilgilerin şehir tarihine ışık tutması ve özellikle adı geçen bölgeyi çalışmak isteyen araştırmacılara kaynak teşkil etmesidir.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman Archive, The Babıali document room is located against the backdrop of the Ayniyat books and the 19th century. the ayniyat books, which were kept in the century, represent the Ottoman tradition of record-keeping in the most beautiful way. The Ayniyat book is the copy of the tezkire written from Sadaret to the provinces, overseers, departments and other authorities. In the study, the transcription and evaluation of Erzurum ayniyat notebook number 830 are made. The book covers the period between 1283-1294 (1866-1877) and provides information about Public Works activities, appointments or dismissals as well as court minutes for crimes committed against both individuals and the state in Erzurum province. In the light of the documents analyzed, the social, economic, judicial, military and administrative history of Erzurum province in the relevant period is revealed. The aim of the study is to shed light on the history of the city and to provide resources especially for researchers who want to study the said region.