İntravenöz lipit emülsiyonu uygulamasının marbofloksasinin farmakokinetiği üzerine etkisi
Effect of intravenous lipid emulsion application on pharmacokinetics of marbofloxacin
  1. Tez No: 648385
  2. Yazar: EMRE BAHÇİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİS UĞUZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU ÇORUM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Farmakokinetik, Hematoloji, İntravenöz lipit emülsiyonu, Marbofloksasin, Pharmacokinetics, Hematology, Intravenous lipid emulsion, Marbofloxacin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Yağ, su ve emülsifier maddeden oluşan İntravenöz lipit emülsiyonu (ILE) yetişkinler, çocuklar ve yeni doğanlar için kullanılan parenteral besleme sıvısıdır. ILE parenteral besleme haricinde, ilaç doz aşımlarının tedavisinde ve ilaç taşıyıcısı olarak da kullanılmaktadır. ILE, lipofilik özellikteki ilaçların ve lokal anesteziklerin sistemik toksisitesinin tedavisinde antidot olarak kullanımının yanında lipofilikliği düşük maddelerle zehirlenmelerde de kullanılmıştır. ILE'nin intravenöz infüzyonu ile dolaşımdaki zehirli maddeleri tutarak onların dokulara geçişinin sınırlandırması ve böylece toksik etkilerinin azaltılması tedavide kullanımının esasını oluşturmaktadır. Bu çalışmada, etiket dışı olarak zehirlenmelerin tedavisinde kullanılan ILE'nin koyunlarda marbofloksasinin farmakokinetiği ile hematolojik ve lipit parametreler üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışma klinik olarak sağlıklı, uygulama öncesindeki son iki aylık sürede ilaç uygulaması yapılmamış, ortalama 43.5±2.6 kg canlı ağırlığında, 8-10 aylık 10 adet Merinos ırkı erkek toklu üzerinde gerçekleştirildi. Çalışma, uygulamalar arasında temizlenme süresi 15 gün olmak üzere iki aşamada gerçekleştirildi. Çalışmanın birinci aşamasında her hayvana marbofloksasin 3 mg/kg dozda, sağ juguler venden IV bolus enjeksiyon; ikinci aşamasında koyunlara 1.5 mL/kg/15 dakika dozda lipit uygulamasını takiben 3 mg/kg dozda marbofloksasin uygulandı. Çalışmanın her iki aşamasında marbofloksasin uygulaması öncesi (0. dak) ve uygulamayı takiben 5., 10., 15., 30., 45. dakikalar ile 1., 1.5., 2., 3., 4., 6., 8., 10., 12., 24., 48., 72. ve 96. saatlerde kan intraket yardımıyla 3 mL olacak şekilde heparinli tüplere toplandı. Hematoloji ve lipit ölçümleri için 0., 1., 2., 4., 6., 8., 12., 24., 48., 72. ve 96. saatlerde 2 mL kan örneği toplandı. Koyunlardan alınan plazma örneklerinde HPLC-UV yardımıyla marbofloksasin konsantrasyonları belirlendi. Plazmadaki marbofloksasin konsantrasyonları nonkompartmantal model kullanılarak hesaplandı. Hematoloji değerleri (Akyuvar, alyuvar, platelet, hemoglobin, hematokrit) hemocell counter cihazında, serum lipit parametreleri (kolesterol, trigliserit) otoanalizör cihazında ölçüldü. Koyunlara marbofloksasinin tek ve ILE ile eşzamanlı uygulamasını takiben farmakokinetik parametrelerde istatistiksel açıdan önemli farklılık (P>0.05) belirlenmedi. Marbofloksasin ve lipit (marbofloksasin+ILE) gruplarındaki hematoloji ve lipit parametreleri saatlere göre kıyaslandığında, lipit grubunda 1. saat alyuvar değeri düşük (P0.05) görülmedi. Sonuç olarak ILE uygulanan dozda ve sürede koyunlarda marbofloksasinin farmakokinetiğini etkilemediği, hematolojik ve lipit değerleri üzerine herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Intravenous lipid emulsion (ILE) consisting of oil water and emulsifier is a parenteral feeding fluid used for adults, children and newborns. Apart from parenteral feeding, ILE is also used in the treatment of drug overdoses and as a drug carrier. ILE has been used as an antidote in the treatment of systemic toxicity of lipophilic drugs and local anesthetics, as well as in poisoning caused by low-lipophilic substances. The basis of its use in treatment is the use of ILE in intravenous infusion by limiting the passage of toxic substances to the tissues in blood circulation and thus reducing their toxic effects. In this study, it was aimed to determine the effect of ILE, which is used as an off-label in poisoning, on the pharmacokinetics of marbofloxacin and hematological and lipid parameters in sheep. The study was performed on clinically healthy 10 Merino rams, which are 8-10 months old, with an average body weight of 43.5 ± 2.6 kg and without medication in the last two months prior to administration. The study was carried out in two stages, the cleaning period of 15 days between applications. In the first stage of the study, marbofloxacin was administrated as IV bolus injection from the right jugular vein at a dose of 3 mg/kg BW; in the second stage, marbofloxacin (3 mg/kg BW) was administrated followed by 1.5 mL/kg/15 min of lipid application. In both stages of the study, before drug administration (0 min), and at 5th, 10th, 15th, 30th, 45th minutes and 1st, 1.5th, 2nd, 3rd, 4th, 6th, 8th. At 10, 12, 24, 48, 72 and 96 hours, blood was collected into heparinized tubes with 3 ml of blood with the help of intracath. For hematology and lipid measurements, 2 ml of blood samples were collected into at the (0 min), 1st, 2nd, 4th, 6th, 8th, 12th, 24th, 48th, 72th and 96th hours with the help of intracaths. Marbofloxacin concentrations were determined with the help of HPLC-UV in plasma samples taken from sheep. Marbofloxacin concentrations in plasma were analyzed using the non-compartmental model. Hematology values (white blood cells, red blood cells, platelets, hemoglobin, hematocrit) were measured on the hemocell counter device; and serum lipid parameters (cholesterol, triglyceride) were measured by autoanalyzer. There was no statistically significant difference in pharmacokinetic parameters following single and simultaneous administration of marbofloxacin with ILE in sheep (P>0.05). When hematology and lipid parameters were compared by hour in the marbofloxacin and lipid (marbofloxacin + ILE) groups, the red blood cell value of the 1st hour was low (P0.05). As a result, it can be stated that ILE does not affect the pharmacokinetics of marbofloxacin in sheep and does not have any negative effect on hematological and lipid values at the administered dose and period.