Türkiye'nin bilim ve teknoloji politikalarının gelişimi
Development of science and technology policy in Turkey
  1. Tez No: 648421
  2. Yazar: FERİZ ERDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim ve Teknoloji, Araştırma ve Geliştirme, Bilim ve Teknoloji Politikaları, Yenilik, Verimlilik, Science and Technology, Research and Development, Science and Technology Policies, Innovation, Productivity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüzde bir ekonominin bilim ve teknoloji politikalarına önem vermesi, küresel dünyada ülkenin rekabet açısından geride kalmaması için zorunluluk haline gelmektedir. Gelişmekte olan ülkeler bilim ve teknoloji politikalarına verimlilik ve rekabet açısından artık daha fazla önem vermektedirler. Türkiye de dünyadaki gelişmelere paralel olarak bilim ve teknoloji politikalarını geliştirmek üzere kurumsal ve hukuksal çeşitli girişimlerde bulunmakta ve bilim ve teknoloji göstergelerini gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarmayı hedeflemektedir. Bu yüksek lisans tezi Türkiye'de bilim ve teknoloji politikalarının gelişimini çeşitli göstergelerle ortaya koymayı amaçlanmaktadır. Elde edilen veriler, eskiye göre göstergelerin son zamanlarda iyileştiğini gösterirken, bunun yeterli olmadığını da vurgulamak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
With the globalization, it became necessary for a country which wish not to be behind in terms of competition to focus on science and technology policies. Therefore, developing countries focus more on science and technology policies in terms of for productivity and competition. Parallel to the developments in the world, Turkey made attemps in institutional and legal framework to enhance its science and technology policies with the aim to increase science and technology indicators the level to those of developed countries. This master's thesis aims to investigate the science and technology policies in Turkey by using several indicators. While current data indicating improvements, it is important to emphasize that this is not enough.