Türkiye'de teknokentler: Bir ampirik inceleme
Technoparks in Turkey: An empirical investigation
  1. Tez No: 220678
  2. Yazar: MURAT KEMAL KELEŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ZİHNİ TUNCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknopark, Teknoloji Gelistirme Bölgeleri, Ar-Ge, Üniversite- Sanayi isbirligi, inovasyon, Bilim ve Teknoloji, Bilim ve Teknoloji Politikaları, technopark, technologh development regions, r&d, university-industry cooperation, innovation, science and technology, science and technology policies
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Türkiye'de teknokentler, üniversite-sanayi isbirliginin somut olarak yapıldıgı yerlerdir. Gelismis ülkelerde yıllar önce faaliyete baslayan teknokentler, ülkemize ancak 2001'de çıkan Teknoloji Gelistirme Bölgeleri Kanunu ile gelmistir. Bu çalısmada amaç; Türkiye için yeni olan teknokentleri incelemek, bilim ve teknoloji politikaları, üniversite-sanayi isbirligi ve inovasyon açısından teknokentlerin genel bir degerlendirmesini yapmaktır. Bu çalısmada önce bilim ve teknoloji kavramları, bilim ve teknoloji politikalarının önemi ve Türkiye'deki tarihsel gelisimi anlatılmıstır. Ar-Ge'nin önemine deginilmistir. Daha sonra üniversite-sanayi isbirliginin ne oldugu, ortaya çıkıs nedenleri, dünyadaki ve Türkiye'deki gelisim süreci üzerinde durulmustur. inovasyon ve ulusal inovasyon sistemi anlatılarak ülkeler ve isletmeler için önemine deginilmistir. Sonrasında ise teknokentler detaylı bir sekilde anlatılmıstır. Teknokentlerdeki son durumun bir fotografının çekilmesi amacıyla Türkiye'deki teknokent yöneticilerine bir anket çalısması uygulanmıstır. Ankette, teknokentlerdeki günce istatistikî verilerin alınması ve teknokentlere ait genel konular ile ilgili yöneticilerin düsüncelerinin ögrenilmesi amaçlanmıstır. Son bölümde anket sonuçları degerlendirilmis, öneriler sunulmustur.
Özet (Çeviri)
Technoparks are the places where collaboration between university and industry take place in Turkey. While technoparks were established in developed countries years ago, it was only possible to establish them in Turkey after passing the Technologh Development Regions Law in 2001. The aim of this study is to investigate the technoparks in Turkey in terms of science and technology policies, university and industry cooperation and innovation to draw a general understanding. In this study, first, the concepts of science and technology as well as the importance of science and technology policies and the development of those concepts in Turkey have been discussed. Then, the importance of R&D has been highlighted. Later on, the concept of university-industry cooperation and its development in the world and in Turkey have been given. The concepts of innovation and innovation systems as well as their importance for organizations have been also discussed. Following those discussions, technoparks have been introduced in details. In this study, in order to take a snap-shot of the current status of the technoparks in Turkey an empirical study has been conducted. It was aimed to collect recent statistical data about the technoparks and to gather opinions of the Technopark executives on different subjects. In the last section of the thesis, the findings of the questionnaire have been analyzed and some recommendations have been given.