Kredi kartı sözleşmeleri
Credit cards contracts
  1. Tez No: 648431
  2. Yazar: ÖZGE CANSIN BUCAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN SERT SÜTÇÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Bankacılık, Law, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: kredi kartı, kredi kartı sözleşmeleri, kart hamili, üye işyeri, üyelik sözleşmesi, Hukuki uyuşmazlıklar, Kredi kartları, Sözleşmeler, Üyelik, credit card, credit card contracts, card holder, merchant, membership agreement, Legal disputes, Credit cards, Contracts, Membership
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Dünya çapında yaşanan teknolojik gelişmeler paralelinde ticari faaliyetler ve ekonomik hayat hızla büyüyerek evrensel boyuta ulaşmıştır. Yaşanan hızlı büyüme klasik ödeme aracı olarak kullanılan paranın kullanımını zorlaştırmış ve 19. yüzyılın sonlarına doğru para yerini kredi kartı kullanımına bırakmıştır. Türkiye'de ise ilk kez1968 yılında kartı uygulaması ticari hayatta yerini almıştır. Ülkemizde kredi kartı sisteminin yaygın şekilde kullanılmasına rağmen hukuki düzenlemeler konusunda geç kalınmıştır. 4822 sayılı kanun değişikliği ile 4077 sayılı TKHK 10. maddesi hükmüyle kredi kartları hakkındaki ilk düzenleme yürürlüğe girmiştir. 2006 yılında 5464 sayılı BKKKK ile kredi kartı ile ilgili detaylı hukuki ilişkiler belirlenmiştir. 2013 yılında 6502 sayılı TKHK kredi kartlarını tüketici kredileri bölüm başlığı altında düzenlemiştir. Bu düzenleme ile kredi kartları hakkında daha geniş bir düzenleme getirilmiştir. Çalışmamızın ilk bölümde kredi kartı kavramı anlatılmaya çalışılacak, dünya genelinde ve ülkemizdeki tarihsel süreci ele alınacak, kredi kartının hukuki nitelendirmesi bankacılık hukuku, tüketici hukuku, kıymetli evrak hukuku açısından ayrı ayrı değerlendirilecektir. İkinci bölümde ise kredi kartı sistemini oluşturan sözleşmelerinin tanımları, unsurları ve hukuki nitelikleri tespit edilmeye çalışılacak, sözleşmelerin tarafları belirlenecektir. Üçüncü bölümde kredi kartı sözleşmelerinin akdedilmesi sonucunda ortaya çıkan bazı uyuşmazlıklara ve sorumluluğun tespit edilmesine değinilecektir.
Özet (Çeviri)
The worldwide commercial activities and economic life in parallel with the technological advances have reached a universal dimension to grow rapidly. The rapid growth as a tool to use the money used towards the end of the 19th century classic pay credit card use and making it difficult for the money left. In Turkey, the first time in the history of credit card applications in 1968 shows the location of commercial life. Despite the widespread use of the credit card system in our country, it is too late for legal regulations. With the amendment of Law No. 4822, the first regulation on credit cards entered into force with the provision of Article 10 of the Decree Law No. 4077. In 2006, detailed legal relations with BKKKK no. TKHK numbered 6502 in 2013. credit cards are organized under the heading of consumer loans. With this regulation, a wider regulation on credit cards was introduced. In the first part of our study, the concept of credit card will be tried to be explained, the historical process in the world and in our country will be discussed and the legal characterization of credit card will be evaluated separately in terms of banking law, consumer law and negotiable instruments law. In the second part, the definitions, elements and legal characteristics of the credit card system contracts will be tried to be determined and the parties of the contracts will be determined. In the third section, the rights and obligations of the parties will be stated with the establishment of credit card agreements. In the fourth and final section, the termination of the contracts will be examined by classifying them as general termination and credit card agreements.