Mükemmeliyetçilik, kendini aldatma, savunma mekanizmaları ve temel kişilik özelliklerinin kırılgan ve büyüklenmeci narsisizm ile ilişkisi
The relation of vulnerable and grandiose narcissism with perfectionism, self-deception, defense mechanisms and basic personality traits
  1. Tez No: 648499
  2. Yazar: ÜLKÜ TANKUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIZ BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kendini aldatma, mükemmeliyetçilik, narsisizm, savunma mekanizmaları, temel kişilik özellikleri, Basic personality traits, defense mechanisms, narcissism, perfectionism, self-defeption
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Amaç: Bu çalışmada mükemmeliyetçilik, kendini aldatma, savunma mekanizmaları ve temel kişilik özelliklerinin kırılgan ve büyüklenmeci narsisizm ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın diğer amacı ise mükemmeliyetçilik, kendini aldatma, savunma mekanizmaları ve temel kişilik özelliklerinin kırılgan ve büyüklenmeci narsisizmi ne düzeyde yordadığının belirlenmesidir. Gereç: Çalışmada veriler Demografik Bilgi Formu, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (ÇBMÖ), Kendini Aldatma Ölçeği (KAÖ), Savunma Biçimleri Testi-40 (SBT-40), Temel Kişilik Özellikleri Envanteri (TKÖE), Narsisistik Kişilik Envanteri-16 (NKE-16), Kırılgan Narsisizm Ölçeği (KNÖ) ve Beş Faktör Narsisizm Ölçeği-Kısa Form (BFNÖ) kullanılarak toplanmıştır. Yöntem: Veriler Ekim-2019 ve Şubat-2020 tarihleri arasında kartopu örnekleme yöntemi ile randomizasyon sağlanarak 18-60 yaş aralığında olan 403 kişilik toplum örnekleminden toplanmıştır. Çalışmanın sürekli değişkenleri olan mükemmeliyetçilik, kendini aldatma, savunma mekanizmaları, temel kişilik özellikleri ve kırılgan ve büyüklenmeci narsisizm arasında ilişki bulunup bulunmadığının saptanması amacıyla Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı yöntemi; mükemmeliyetçilik, kendini aldatma, savunma mekanizmaları ve temel kişilik özelliklerinin kırılgan ve büyüklenmeci narsisizmi yordayıp yordamadığını incelemek amacıyla Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Bunların yanı sıra, çalışmanın sürekli değişkenlerinin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını saptayabilmek amacıyla Bağımsız Gruplar t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis Testi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmada, araştırmanın sürekli değişkenlerinin birçoğu arasında korelasyon olduğu; belirli mükemmeliyetçilik, kendini aldatma, savunma mekanizmaları boyutları ve temel kişilik özelliklerinin kırılgan ve büyüklenmeci narsisizmi yordadığı belirlenmiştir. Ayrıca, araştırmanın sürekli değişkenlerinin belirli boyutlarının cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim durumu, gelir düzeyi ve psikolojik yardım alma değişkenlerine göre farklılık gösterdiği bulunmuştur. Sonuç: Çalışma sonucunda araştırmanın sürekli değişkenlerine ait birçok boyutun birbirleriyle ilişkili oldukları; mükemmeliyetçilik, kendini aldatma, savunma mekanizmaları, temel kişilik özelliklerinin belirli boyutlarının ise kırılgan ve büyüklenmeci narsisizmi yordayıcı etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, çalışmada incelenen sosyo-demografik değişkenlerin sürekli değişkenlerin bazı boyutları için risk faktörü olabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Present study aims to examine the correlation of vulnerable and grandiose narcissism with perfectionism, self-deception, defense mechanisms and basic personality traits. Also, this study aims to determine the effect of perfectionism, selfdeception, defense mechanisms and basic personality traits so as to predict vulnerable and grandiose narcissism. Materials and Methods: In this study data were collected by using Demographic Information Form, Multidimensional Perfectionism Scale (MPS), Self-Deception Scale (SDS), Defense Style Questionnaire-40 (DSQ-40), Basic Personality Traits Inventory (BPTI), Narcissistic Personality Inventory-16 (NPI-16), Hypersensitive Narcissism Scale (HNS) and Five-Factor Narcissism Inventory-Short Form (FFNI). The data were randomly collected by using snowball sampling method within 403 people at ages of 18-60, between the dates of October 2019 and February-2020. In the analysis, Pearson Product-Moment Correlation Coefficient method was used to determine whether there is a correlation between perfectionism, self-deception, defense mechanisms, basic personality traits and vulnerable and grandiose narcissism which are the continuous variables of the study; in order to examine whether perfectionism, self-deception, defense mechanisms and basic personality traits predict vulnerable and grandiose narcissism Multiple Linear Regression Analysis; Independent Samples T-Test, One-Way Anova, Mann-Whitney-U and Kruskal Wallis Test was used to determine whether the continuous variable of study differenciate according to demographical variables. Results: It is determined that there are correlations between many of the continous variables of study; certain perfectionism, self-deception, defense mechanisms and basic personality traits predict vulnerable and grandiose narcissism. It is also found that certain dimensions of the continuous variables of study differ in terms of gender, marital status, age, education level, income level and psychological help receiving. Conclusion: The study showes that many dimensions of the continuous variables of study are related to each other and certain dimensions of this continuous variables predict vulnerable and grandiose narcissism. Morever, it is determined that sociodemographic variables may be risk factors for some dimensions of continuous variables.