Elektronik para ve finansal sisteme etkileri; Türkiye'de uygulanabilirliği
Electronic money and it's effects on the financial system; it's applicability in Turkey
  1. Tez No: 64863
  2. Yazar: Ö. GALİP YEŞİLOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE DOĞUKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Smart Kart, Sayısal Nakit, Nakitsiz Toplum, Elektronik Para, Kredi Kartları
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
m ÖZET ELEKTRONİK PARA VE FİNANSAL SİSTEME ETKİLERİ; TÜRKİYE' DE UYGULANABİLİRLİĞİ ö. Galip YEŞİLOVA Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Hatice DOĞUKANLI Kasım 1998, 79 sayfa Günümüzde halen kullanılmakta olunan banka ve kredi kartları ile EFT (Elektronik Fon Transferi) gibi elektronik finansal araçların varlığı göz önüne alındığında, elektronik para konusunun tamamen yeni bir olay olmadığı düşünülebilir. Ancak, tam anlamıyla nakitsiz bir toplum amaçlandığında, yeni sistemin, para dolaşımının %70'ini oluşturan düşük miktarlı alışverişler için kullanılabilecek enstrümanların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması ile gerçekleştirilebileceği görülmektedir. Bunun nedeni; düşük miktarlar söz konusu olduğunda, bugün mevcut olan kredi kartı gibi nakit dışı Ödeme araçları ile alışverişin pratikliğini kaybetmesi ve küçük satıcılar için yüksek maliyetlerin ortaya çıkmasıdır. Smart kartlar ve yazılım tabanlı sayısal para çeşitlerini içeren elektronik para konusu, bir yandan insanlara sosyal bir gelişim sağlayarak para kazanma çabasında bulunan özel kuruluşlar tarafından araştırılırken, diğer yandan oluşabilecek yeniliklerin insanlara ve ekonomik sisteme yapabileceği olumlu veya olumsuz etkiler açısından uluslararası organizasyonlar,IV hükümetler ve üniversiteler tarafından araştırılmakta ve incelenmektedir. Gelişmiş ülkelerde ve hatta gelişmekte olan ülkelerde yoğun bir şekilde araştırılıp incelenen elektronik para konusunda ülkemizde yapılan araştırmaların yok denecek kadar az olması nedeniyle/ bu tez çalışmasında konu, elektronik para kavramına açıklık getirip mevcut gelişmeler incelenerek, firmalar, finansal sistem, merkez bankaları ve diğer bankalar üzerindeki muhtemel etkileri yönüyle ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTRONIC MONEY AND IT'S EFFECTS ON THE FINANCIAL SYSTEM ; IT'S APPLICABILITY IN TURKEY Ö. Galip YEŞİLOVA Master Thesis, Business Department Supervisor: Associate Professor Hatice DO?UKANLI November 1998, 79 pages If the presence of the electronic financial instruments like bank/credit cards and electronic fund transfer systems are taken into consideration, it can be thought that electronic money subject is not a new concept entirely. However, to accomplish the cashless society, it is seen that the new system must be formed by developing new instruments that can be used for the small payments which form the 70 percent of all currency circulation. Because, when the payment instruments other than cash are used in small payments, then the shopping becomes unpractice and high costs appear for the merchants. Electronic money concept which includes the smart cards and the digital cash is being searched by two types of researchers »First, by private companies which aim high earnings by providing a social benefit to the customers. Secondly, by international organizations, governments andVI universities which all try to investigate the positive and negative affects of this new subject to the people and to the economical system. In developed countries and even in developing countries, electronic money concept is being investigated deeply while no serious research is being done except a few small applications in Turkey. Due to this reason, in this study, it is tried to explicit the electronic money concept and present the possible effects on the firms, financial system, central banks and the other banks by investigating the existing developments. Keywords : Smart Cards, Digital Cash, Cashless Society, Electronic Money, Credit Cards