Effect of channel width on the bridge pier scour
Açık kanal genişliğinin köprü ayakları etrafında oluşan oyulmalara etkisi
  1. Tez No: 648668
  2. Yazar: WAHEEDULLAH MOHAMMAD KHAIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇEN BOMBAR, PROF. DR. António HELENO CARDOSO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: köprü ayağı, kanal genişliği, zamana bağlı oyulma derinliği, denge oyulma derinliği, temiz su oyulması, bridge pier, channel width, time evolution of scour depth, equilibrium scour depth, clear-water scour
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Köprü ayağı etrafında oluşan yerel oyulma köprü yıkılmalarının temel nedenidir. Bu nedenden dolayı köprü ayağı etrafında oluşan oyulma İnşaat Mühendisliği için önemli bir konudur. Yerel oyulma derinliğinin gelişimi ve denge oyulma derinliğini belirlemek ve değerlendirmek için çeşitli çalışmalarla ampirik denklemler geliştirilmiştir. Bu çalışmaların çoğu potansiyel olarak bilinmeyen daralma etkileri ile dar laboratuvar kanallarında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, kanal genişliği ve akış daralmasının yerel oyulma derinliklerinin zamana bağlı gelişimini, maksimum ve denge üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Deneyler, 15 m uzunluğunda ve 0.90 m yüksekliğinde dikdörtgen biçimli bir kanalda, 74 cm, 120 cm ve 177 cm olmak üzere üç farklı genişlik uygulanarak uniform yatak malzemesinden (d50 = 1.04 mm, g = 1.16) oluşan düz bir yatakla gerçekleştirildi. Akım hızını ölçmek için bir elektromanyetik debimetre kullanıldı ve akım derinliği tüm deney için sabit tutuldu (h = 17 cm). Test edilen dairesel köprü ayaklarının çapı 7 cm, 12 cm ve 16 cm ve deneylerin süresi en az 4 gün olarak seçildi. Deneyler, sabit akım şiddeti (V/Vc = 0.6) olan temiz su koşulu altında gerçekleştirilmiştir. Oyulmanın zamanla gelişimi gözlenir ve denge oyulma derinliği belirlenir. Deneylerin sonuçları mevcut literatür ışığında yorumlanmaktadır. Boyutsal analizden sonra, boyutsuz akış derinliği, h/b'nin boyutsuz oyulma derinliği dse/b ile doğru orantılı olduğu, boyutsuz kanal genişliğindeki b/B değişimin ise b/B değerinin 0,10'dan küçük olduğunda etkili olmadığı gözlenmiştir. .
Özet (Çeviri)
Local scour at the bridge piers and abutments is the main reason for bridges' failure. Thus, scoring around bridge piers is an essential subject in Civil Engineering. Several studies have been conducted to develop and evaluate empirical predictors of local scour time evolution and equilibrium scour depth. Many of these studies were carried out in narrow laboratory flumes, potentially inducing unknown contraction effects in the associated results. The present study intends to investigate the effect of channel width and flow contraction precisely on the temporal evolution and equilibrium scour holes' depth. The experiments were performed in a 15 m long and 0.90 m high rectangular flume with a horizontal bed made of uniform sand (d50= 1.04 mm; σg = 1.16), by imposing three different pier diameters: 74 cm, 120 cm and 177 cm. An electromagnetic flow-meter was used to measure the flow rate and the flow depth was kept constant for all the experiments (h=17 cm). The diameters of tested circular bridge piers were 7 cm, 12 cm and 16 cm and the duration of the experiments was selected to be at least 4 days. The experiments were conducted under the clear-water condition with constant flow intensity (V/Vc= 0.6). Time evolution of the scour was observed and the equilibrium scour depth was determined. The results of the experiments were interpreted in light of the existing literature. After the proper dimensional analysis, it was concluded that dimensionless scour depth, dse/b, is directly proportional with dimensionless flow depth, h/b, whereas changing the dimensionless channel width, b/B, has no appreciable effect on the scour depth as long as the b/B is less than 0.10.