Farklı tekniklerle üretilmiş nikel-titanyum giriş yolu eğelerinin torsiyonel dayanımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of torsional resistance of nickel-titaniumglide path instruments manufactured with differenttechnioues
  1. Tez No: 648740
  2. Yazar: ÖZLEM SIVAS YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AYDEMİR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Giriş yolu, Nikel-Titanyum, Torsiyonel Dayanım, Glide Path, Nickel-Titanium, Torsional Resistance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; değişik teknikler ile üretilmiş dört farklı giriş yolu eğesinin (Mtwo'nun ilk eğesi, ProGlider, R-Pilot ve Rotate) torsiyonel dayanımlarının karşılaştırılmalı olarak incelenmesidir. Materyal ve Metot: Özel olarak tasarlanmış bir test cihazı kullanılarak, 20 adet Mtwo (10/.04), 20 adet ProGlider (16/.02-08), 20 adet R-Pilot (12.5/04) ve 20 adet Rotate (15/.04) olmak üzere dört farklı giriş yolu eğelerinden toplam 80 adet eğenin torsiyonel dayanımları karşılaştırılmak üzere test edildi. Elde edilen veriler, tek yönlü varyans analizi (One-way ANOVA) ve post hoc Tukey testi kullanılarak %5 anlamlık düzeyinde istatiksel olarak analize tabi tutuldu. Ayrıca, test edilen örneklerin kırık bölge ve hatları, taramalı elektron mikroskobunda çeşitli büyütmeler altında incelendi. Bulgular: Gruplar arası ortalama torsiyonel dayanım değerlerinden en yüksek değerin RPilot grubunda, en düşük değerin ise Rotate grubunda olduğu gözlendi. R-Pilot ve Rotate gruplarının kendi aralarındaki ve diğer gruplara göre olan bu farklılıkların istatistiksel olarak anlamlı oduğu (P < 0.05) belirlendi. Bununla birlikte Mtwo ilk eğesi grubu ile ProGlider grubunun torsiyonel dayanım değerleri arasındaki farklılığın istatiksel olarak anlamlı olmadığı saptandı (P > 0.05). Ayrıca, Mtwo grubundaki eğelerin tüm gruplar içerisinde en düşük dönme açısı değerine sahip olduğu, diğer gruplardaki eğelerin dönme açı değerleri ile ilişkili bu farklılığın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi. (P < 0.05). Sonuç: Torsiyonel dayanım değerlerindeki farklılıklar, eğelerin dönme açılarındaki farklılıklar başta olmak üzere, eğelerin üretim şekilleri ve tasarım özellikleriyle ilişkilendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the torsional strengths of four different glide path files produced with different techniques. Material and Methods: 20 Mtwo (10/.04), 20 ProGlider (16/.02-08), 20 R-Pilot (12.5/.04) and 20 Rotate (15/.04) glide path instruments were tested for torsional strength using a custom-designed testing device. Data were analyzed using 1-way analysis of variance (One-way ANOVA) and Tukey post hoc tests with 5% significance level. The fracture regions and lines of tested specimens were examined under various magnifications with scanning electron microscope. Results: Among the groups, it was observed that the highest value of average torsional strengt values was in the R-Pilot group and the lowest value was in the Rotate group. It was detrmined that these differences between R-Pilot and Rotate groups and among other groups were statistically significant (P < 0.05). However, the difference between the torsional strength values of Mtwo first file and Proglider groups was not statistically significant (P > 0.05). Also, in all the groups of files in Mtwo group that has the lowest value angle of rotation, rotation angle values associated with the file in the other groups was determined that these differences are statistically significant (P < 0.05). Conclusion: The differences in the torsional resistances might be associated with their different design features and manufacturing processes.