Lise dönemi adolesanlarda internet bağımlılığının aile içi uyuma ve okul başarısına etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of internet addiction on high school adolescents on family harmony and academic achievement
- Tez No: 648748
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Internet, family relations, academic achievement, adolescent
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: 14-19 yaş arası lise dönemi adolesan gençlerin internet bağımlısı olup olmadıklarının tespit edilmesi, internet bağımlılığının aile uyumuna ve okul başarısına etkilerinin araştırılması. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamız 30 Haziran 2020-1 Ağustos 2020 tarihleri İstanbul Bağcılar Barbaros Aile Sağlığı Merkezi'nde yapılmıştır. Çalışmamızda Lise dönemi adolesanlara 29 sorudan oluşan sosyodemografik durum ile ilgili sorular soruldu. Ardından 20 sorudan Young internet bağımlılığı ölçeği ve Kavikondala ve arkadaşları tarafından oluşturulan 5 soruluk aile uyum ölçeği uygulandı ve okul yılsonu karne notu ortalamaları sözel olarak öğrenilerek okul başarıları ölçüldü. BULGULAR: Biz çalışmamızda lise öğrenimi gören 183 öğrenciye Young İnternet Bağımlılığı Ölçeğini uyguladık. İnternet bağımlılık durumları incelendiğinde, %85,8'inin (n=157) normal internet kullanıcısı, %13,1'inin (n=24) muhtemel bağımlı ve %1.1'inin (n=2) 80 ve üzeri puan alan internet bağımlısı olduğunu belirledik. Katılımcıların 100'ü kız, 83'ü erkekti. İnternet bağımlılığı toplam puanları kız ve erkekler arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık göstermemiştir. Okul başarı puanları erkeklere kıyasla kızlarda daha yüksek bulunmuştur. Fen lisesinde öğrenim görenlerde diğer lise gruplarına göre daha yüksek İnternet Bağımlılığı Ölçeğini puanları olduğunu saptadık. Akıllı telefonu olanların olmayanlara, günlük akıllı telefon veya bilgisayar kullanımı süresi 3 saatten fazla olanların 3 saatten daha az kullandığını bildirenlere ve internet ile tanışma süresi 5 yıldan fazla olan bireylerin diğerlerine göre internet bağımlılığı toplam puanlarının diğer gruplara göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Ayrıca Young İnternet Bağımlılığı Ölçeğini toplam puanları düzensiz uykuya sahip bireylerde anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. SONUÇ: Çalışmamızda İnternet bağımlılığı toplam puanları ile aile uyumu puanları arasında istatistikçe anlamlı negatif bir ilişki saptadık ancak okul başarı puanları ile internet bağımlılığı puanları arasında bir korelasyon saptamadık. ANAHTAR SÖZCÜKLER: İnternet; aile uyumu; okul başarısı; adolesan.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study was to determine whether high school adolescents between the ages of 14-19 are internet addicts or not, and investigating the effects of internet addiction on family harmony and school success. METHOD: Our study was conducted on 30 june 2020-1 August 2020 in Istanbul Bağcılar Barbaros Family Health Center. In our study, firstly, high school adolescents were asked 29 questions about their socio-demographic status. Then, Young internet addiction scale consisting of 20 questions and the 5-question Family Harmony Scale created by Kavikondala et al. were applied and school success was measured via learning the school year-end grade averages by verbally. RESULTS: In our study, internet addiction scale were applied to 183 high school students between the ages of 14-19. We determined that 85.8% of the participants were normal internet users, 13.1% of the participants were potential addicts, and 1.1% of the participants were addicted. The participants consisted of 100 girls and 83 boys. İnternet addiction scale total scores did not show a statistically significant difference between girls and boys. Girls' school success scores were found higher than boys. The students studying at science high school had higher internet addiction scale scores than other high school groups. Total scores of internet addiction were significantly higher in those who have a smart phone, use smart phone or computer for more than 3 hours daily, met with the internet for more than 5 years, compared to the other groups. Internet addiction scale scores were found significantly higher in individuals with irregular sleep. CONCLUSİON: In our study, we found a statistically significant negative correlation between internet addiction total scores and family harmony scores, but we did not find a correlation between school success scores and internet addiction scores.