Issue management and brand reputation in real estate sector in Turkey
Gayrimenkul sektöründe konu yönetiminin marka itibarına etkisi
  1. Tez No: 648783
  2. Yazar: MERT İBRAHİMAĞAOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konu Yönetimi, Marka İtibarı, Issue Management, Brand Reputation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Gayrimenkul sektörü ülke ekonomisini önemli ölçeklerde etkileyen bir konuma sahiptir. Bu nedenle bu çalışmada gayrimenkul sektöründeki konu yönetimi uygulamalarının marka itibarı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Paydaşların kurumlar üzerindeki baskıları sonucu oluşabilecek olası krizlerin önlenmesi, yanlış kurumsal uygulamalar sonucu ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların azaltılarak uyumun artırılması açısından konu yönetimi oldukça önem arz etmektedir. Söz konusu olumsuz süreçler marka itibarı algısında değişikliklere neden olabilmektedir. Bu nedenle konu yönetiminin marka itibarının sağlanmasında doğrudan etkisi söz konusudur. Bu kapsamda, Kerry Tucker ve Bill Trumpfheller'in (1993) beş aşamadan oluşan konu yönetim modeli temel alınarak araştırma soruları oluşturulmuş ve gayrimenkul firmalarında yürütülen alan araştırması ile konu yönetiminin marka itibarına etkisinin betimsel analizi yapılmıştır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi ile elde edilmiştir. İstanbul ilinde hizmet veren gayrimenkul firmalarından araştırmayı kabul eden toplam 9 birim yöneticisi dahil edilmiştir. Sonuçlara gore; Konu yönetiminin önemli bir oranda marka itibarını etkilediği tespit edilmiştir. Marka itibarını zedeleyecek sorunların veya krizlerin henüz ortaya çıkmadan konu yönetimi ile tespit edilmesi itibar açısından kritik öneme sahip olduğu değerlendirilmiş, bu alandaki yapılacak bütün uygulamaların marka itibarını doğrudan etkileyeceği ifade edilmiştir. Kurumun pozisyonunu geliştirmede yetkilendirilecek kişilerin tespit edilebilmesi firmalarda farklılık gösterdiği ve bazı firmalarda eksikliği belirlenmiştir. Firmaların politik ortama yönelik oluşabilecek konulara karşı planlamalar yaptıkları ve son dönemde seçimlere yönelik önlemler aldıkları; marka itibarı açısından her politik kesime eşit mesafede kaldıkları tespit edilmiştir. Markaların karşılaşması muhtemel konuları tamamen ön görebilmenin imkansız olduğunu, ülkenin iç dinamiklerinin küresel olaylardan kolay etkilenebildiği ve stratejik bir şekilde uygulanan konu yönetimi çalışmalarının marka itibarını artırdığı gibi fırsat ve tehditlere karşı marka itibarını korumada da önemli bir koruyucu etkisinin olabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The real estate sector has a position that significantly affects the country's economy. Therefore, in this study, it was aimed to evaluate the effect of issue management practices in the real estate sector on brand reputation. Issue management is very important in terms of preventing possible crises that may occur as a result of the pressure of the stakeholders on the corporations, and increasing the compliance by reducing the conflicts that may arise as a result of wrong corporational practices. These negative processes can cause changes in brand reputation perception. Therefore, issue management has a direct impact on ensuring brand reputation. In this context, research questions were created on the basis of the five-stage issue management model of Kerry Tucker and Bill Trumpfheller (1993), and a descriptive analysis of the impact of issue management on brand reputation was carried out by field research conducted in real estate companies. The data of the research were obtained by semi-structured interview method. A total of 9 unit managers who accept the research from real estate companies operating in Istanbul are included. According to the results; It has been determined that issue management significantly affects brand reputation. It has been evaluated that it is critical to identify the problems or crises that will damage the brand reputation with the issue management before they emerge, It is stated that all technics in this field will directly affect brand reputation. It has been determined that the determination of the persons who will be authorized to improve the position of the corporation differs in the companies and in some companies it is deficient. Companies have been making plans against the issues that may arise in the political environment and they have taken precautionary measures recently. In terms of brand reputation, it was determined that they remained at an equal distance to each political segment. It has been evaluated that it is impossible to fully foresee issues, that the country's internal dynamics can be easily affected by global events, and that issue management increases the brand reputation as well as it can be an important protector against opportunities and threats.