Konjenital üçüncü molar diş eksikliklerinin dentofasiyal yapılar üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of congenitally missing third molars on dentofacial morphology
  1. Tez No: 648832
  2. Yazar: YASEMİN TUNA ACUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHİT ERDEM
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dentofasiyal morfoloji, hipodonti, üçüncü molar konjenital eksikliği, Dentofacial morphology, hypodontia, congenitally missing third molar
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı pubertal büyüme atılımı sona ermiş, konjenital üçüncü molar diş eksikliklerine sahip bireylerin iskeletsel, dişsel ve yumuşak doku özelliklerini değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu tez çalışmasının materyalini Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na ortodontik tedavi amacıyla başvuran yaşları 14-19 arasında değişen (ort. yaş: 16.38±1.31 yıl) 100 bireyin panoramik, lateral sefalometrik, el bilek filmi ve ağız içi dijital modelleri oluşturmaktadır. Çalışmada bilateral maksiller, bilateral mandibular, tüm üçüncü molar dişleri eksik olan gruplar ve kontrol grubu olmak üzere 4 grup oluşturulmuştur. Her bir grupta 25 birey bulunmaktadır. Lateral sefalometrik filmler ve dijital modeller kullanılarak iskeletsel, dişsel ve yumuşak doku değerlendirmeleri yapılmıştır. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda 51 parametrenin 3'ünde (ABR-B, L6-7ak- MD ve N-Me) gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Dişsel ve yumuşak doku ölçümleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Sonuç: Maksillada, mandibulada ya da her iki çenedeki konjenital üçüncü molar eksikliği dentofasiyal yapılar üzerinde oldukça sınırlı etkiler oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate and compare the skeletal, dental and soft tissue properties of various congenitally missing third molars in individuals at the end of their pubertal growth. Material and method: The material of this study is consisted of panoramic, lateral cephalometric, hand-wrist radiographs and digital casts obtained from 100 individuals aged between 14 and 19 years (mean age:16.38 ± 1.31 yr), who applied to Atatürk University, Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics for orthodontic treatment. In this study, 4 groups were formed bilateral maxillary agenesis, bilateral mandibular agenesis, all third molar agenesis and control group. Each group consisted of 25 individuals. Skeletal, dental, and soft tissue evaluations were done on lateral cephalometric radiographs and digital casts. Results: Statistical analysis revealed that there was significant difference between groups in 3 of 51 parameters (ABR-B, L6-7ak-MD and N-Me). No statistically significant difference was observed between groups in dental and soft tissue measurements. Conclusion: Congenitally missing third molars in maxilla, mandible or both jaws have limited effects on dentofacial morphology.