Flepli ve flepsiz uygulanan dental implant tedavisinin klinik, radyografik ve hasta konforu açısından değerlendirilmesi
Evaluation of dental implant treatment with and without flaps in terms of clinical, radiographic and patient comfort
  1. Tez No: 648834
  2. Yazar: ERKAN SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ ENHOŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Flepsiz cerrahi, minimal invaziv cerrahi, dental implant, marjinal kemik kaybı, Flapless surgery, minimally invasive surgery, dental implant, marginal bone loss
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Dental implantların yaygın şekilde kullanılmaya başlanmasıyla, implantların uzun süre sağkalımları için pek çok çalışma yapılmış bunu sağlamak ve önceden öngörebilmek adına pek çok başarı kriteri tanımlanmıştır. İmplantların etrafındaki erken dönemdeki marjinal kemik kaybı da bu anlamda çokça değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı flep kaldırılmadan uygulanan dental implant tedavisinin marjinal kemik kaybına ve hasta konforuna olan etkisini ayrıca yumuşak doku kalınlığının ve rezonans frekans analizi ile ölçülen primer ve sekonder stabilite değerlerinin marjinal kemik kaybına olan etkisini değerlendirmektir. Çalışmada yer alan hastaların tamamının üst çene bölgelerine toplamda 37 implant uygulanmıştır. 21 implant konvansiyonel flep kaldırılarak uygulanmış, 16 implant ise flepsiz cerrahi yöntem ile uygulanmıştır. Marjinal kemik kaybı değerleri, implant cerrahisinden hemen sonra ve cerrahiden üç ay sonra çekilen bitewing radyografilerle tespit edilmiştir. İmplant stabilizasyon değerlerinin belirlenmesinde rezonans frekans analizinden yararlanılmış ve her bir implant için cerrahi operasyon sırasında ve üçüncü ayda elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Flepli ve flepsiz gruplarda üçüncü ayda marjinal kemik kaybı değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir (p: 0,04, p0.05). Yumuşak doku kalınlığının marjinal kemik kaybına etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır (p>0.05). İmplant primer ve sekonder stabilizasyon değerleri ile marjinal kemik kaybı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon tespit edilememiştir. Flepli ve flepsiz gruplar arasında hasta konforu açısından flepsiz gruplardaki hastaların cerrahi sonrası konforunun daha iyi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
With the widespread use of dental implants, many studies have been done for the long-term survival of implants, and many success criteria have been defined in order to provide this and predict in advance. Early marginal bone loss around implants has also been widely evaluated in this regard. The aim of this study is to evaluate the effect of dental implant treatment applied without removing the flap on marginal bone loss and patient comfort, as well as the effect of soft tissue thickness and primary and secondary stability values measured by resonance frequency analysis on marginal bone loss. A total of 37 implants were applied to the upper jaw regions of all patients in the study. 21 implants were applied by removing the conventional flap, and 16 implants were applied by surgical method without flap. Marginal bone loss values were determined by bitewing radiographs taken immediately after implant surgery and three months after surgery. Resonance frequency analysis was used to determine the implant stabilization values, and the data obtained during the surgical operation and in the third month for each implant were evaluated. A statistically significant difference was found in marginal bone loss values in the flap and non-flap groups at the third month (p: 0.04, p 0.05). The effect of soft tissue thickness on marginal bone loss was not statistically significant (p> 0.05). There was no statistically significant correlation between implant primary and secondary stabilization values and marginal bone loss. In terms of patient comfort between the flap and non-flap groups, it was found that the postoperative comfort of the patients in the flapless groups was better.