Medikal yoğun bakım ünitesinde takip edilen hastalarda mortalite ile tam kan sayımı parametrelerinin ilişkisi
The relationship between mortality and complete blood count parameters in patients followed in medical intensive care unit
- Tez No: 648835
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEHER KIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: yoğun bakım ünitesi, tam kan sayımı, mortalite, intensive care unit, complete blood count, mortality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Yoğun bakım üniteleri mortalite oranının yüksek olduğu yerlerdir. Bu yüksek mortalite oranını öngörebilmek için çeşitli skorlama sistemleri ve parametreler kullanılmaktadır, ancak bunların da mortalite tahmininde yetersiz kaldığı görülmüştür. Biz de çalışmamızda yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların yatış anında ve son 24 saat içinde bakılan tam kan sayımı parametreleri ile mortalite arasındaki ilişkiyi belirlenmeyi amaçladık. Hastalar ve Yöntem: Çalışmamızda 01.10.2016 ile 01.03.2019 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversite'si Tıp Fakültesi Hastanesi Dr. Mustafa Bilgiç Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'ne yatışı yapılan hastalar geriye dönük olarak incelendi. Çalışmaya alınan hastaların, yatış anında ve taburculuk öncesi son 24 saat içerinde bakılan tam kan sayımı parametreleri otomasyon sisteminden ve hasta dosyalarından elde edildi. Bulgular: Hastaların 188'i (%44,5) kadın, 234'ü (%55,5) erkek hastalardan oluşmaktadır. Hastaların yaş ortalaması 67,3±15,3 yıl, yoğun bakım öncesi ortalama yatış süresi 8,8±14,4 gün, hastaların yoğun bakım ünitesinde ortalama yatış süresi 11,2±11,1 gün olarak bulundu. Hastaların yoğun bakım ünitesine kabulü öncesi yatış yerine bakıldığında 206 hasta (%48,8) diğer yataklı servislerden, 168 hasta (%39,8) acil servisten, 40 hasta (%9,5) dış merkezden, 8 hasta (%1,9) ise diğer yoğun bakım ünitelerinden devir alınmıştır. Hemogram parametreleri ve mortalite arasındaki ilişki incelendiğinde, mortalitenin yatış günü bakılan yüksek WBC, RDW, nötrofil ve NLO değerleriyle ve taburculuk günü bakılan yüksek WBC, RDW, MPV, nötrofil ve NLO ve düşük hemoglobin, platelet ve PLO değerleriyle ilişkili olduğu görüldü. Tartışma ve Sonuç: Hemogram parametrelerinin hem yatış hem taburculuk günü mortaliteyi öngörmede yardımcıdır özellikle taburculuk günü hemogram parametrelerinin mortaliteyi öngörmede daha anlamlı olduğunu bulduk. Bu nedenle her bir hemogram parametresindeki değişimin mortaliteyi öngörmede anlamlı bir belirteç olabileceğinden günlük olarak takip edilerek ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Intensive care units are places with high mortality rate. Various scoring systems and parameters are used to predict this high mortality rate, but these have also been found to be insufficient in predicting mortality. In our study, we aimed to determine the relationship between mortality and complete blood count parameters measured at the time of hospitalization and in the last 24 hours of patients in the intensive care unit. Patients and Methods: In our study, the patients who were hospitalized in Dr.Mustafa Bilgiç Internal Medicine Intensive Care Unit between 01.10.2016 and 01.03.2019 were retrospectively analyzed. The complete blood count parameters of the patients included in the study, which were checked at the time of hospitalization and in the last 24 hours before discharge, were obtained from the automation system and patient files. The data obtained were recorded in data collection forms prepared in excel format. Results: 188 of the patients (44.5%) were female and 234 (55.5%) were male. The mean age of the patients was 67.3 ± 15.3 years, the mean length of stay before the intensive care unit was 8.8 ± 14.4 days, and the mean length of stay in the intensive care unit was 11.2 ± 11.1 days. Considering the place of hospitalization before admission to the intensive care unit, 206 patients (48.8%) were from other inpatient services, 168 patients (39.8%) from the emergency room, 40 patients (9.5%) from the external center, 8 patients (1.9%) ) was taken over from other intensive care units. When the relationship between hemogram parameters and mortality was examined, it was observed that mortality was associated with high WBC, RDW, neutrophil and NLR values on the day of hospitalization and high WBC, RDW, MPV, neutrophil and NLR and low hemoglobin, platelet and PLO values on the day of discharge. Conclusion: Hemogram parameters are helpful in predicting mortality on the day of hospitalization and discharge, and we showed that hemogram parameters on the day of discharge are more significant in predicting mortality. For this reason, we think that the parameters in the hemogram should be monitored daily and the change in each parameter should be examined in more detail, since it can predict mortality.